10.8.20

La vall Fosca

El recorregut per la vall Fosca transcorre entre poblets petits amb encant, el pantà de Sallente i rius. El pots fer al llarg d'un dia però si vols gaudir d'un bany fresquet, l'escapada pot durar dos dies.


La vall de Serradell

Amb uns colors pintorescs, ple de rouredes i alzinars, en portarà en primer lloc al poblet d’Erinyà, presidit per l’església parroquial de Sant Esteve. I tot seguit, a Serradell, que es troba en un enclavament impressionant, sota els esperons rocosos de les pigorres.


La pobleta de Bellveí

La Pobleta de Bellveí

D’on destaca el campanar vuitavat de l’
església de Sant Feliu i els carrerros estrets amb les antigues cases.


Església de Sant Martí

La Torre de Cabdella

L’església de Sant Martí de la Torre, a 1 km riu avall, és una de les més interessants de la vall.


Espui i Cabdella

Espui

El poble d’Espui es troba enlairat a l’esquerra de la carretera. En destaca l’
església de Sant Julià.

Més endavant s’entreveu el poble de Cabdella, d’on val la pena veure el temple romànic de Sant Vicenç de Cabdella.


Pantà de Sallente i telefèric a l’estany Gento

Estany de Mar

La carretera acaba a les instal·lacions hidroelèctriques de Sallente. Per pujar a lʼestany Gento hi ha el  telefèric de Sallente. Hi ha  bones vistes aèries sobre la  conca del riu  Flamisell. El voltant de la conca hi ha moltes rutes de senderisme.

També nʼhi ha  passat al telefèric. El camí de lʼesquerra es dirigeix els estanys Tort, Neriolo, Cubesu, Castieso i Morto,  entre dʼaltres. I el  camí de la dreta,  condueix al refugi de la Colomina i els estanys.


Montcortès i Peramea

Estany de Montcortès
La petita població de Montcortès de Pallars s'ha desenvolupat al voltant del seu antic castell, del qual no en resta gairebé res. Les crestes de la serra de Peracalç presideixen l'emplaçament del poble al bell mig del
pla de Corts.

L'estany de Montcortès és molt a prop. L'indret té un atractiu innegable i a més, l'envolten nombroses llegendes.

Peramea

El poble de Peramea té el seu origen en el castell, del qual queden pocs vestigis. La població vista des de la vall d'Ancs, té un aspecte formidable.

Gerrí de la Sal

L'antic pont de pedra, les salines i el monestir, visible des de la carretera, formen un conjunt força interessant.

Al monestir de Gerri de la Sal, l'antiga abadia benedictina de Santa Maria, s'hi arriba travessant el pont que condueix a l'altra banda del riu Noguera Pallaresa. En aquest cas, és més interessant la visita de l'interior que el seu aspecte exterior.

Les salines de Gerri encara es mantenen en funcionament, però de forma molt limitada.


Santa Maria d'Arboló

Per accedir al santuari de Santa Maria d'Arboló s'ha de travessar una passarel·la que creua el riu aigües amunt del santuari. Una passejada curta et condueix a l'edifici romànic. Curiosament, el santuari és una rèplica, reduïda i simplificada, del monestir de Gerri de Sal.

Congost de Collegats

Al Congost hi hauràs d'anar a peu, ja que és una zona protegida i la circulació hi està restringida. L'estreta gorja presenta alguns indrets certament monumentals, com la Roca de l'Argenteria, que jacint Verdaguer va reflectir en el seu poema Canigó.

El congost de Collegats té moltes històries conservades de generació en generació, d'aquí és on apareix el nom amb què també es coneix aquest lloc, la gorja del gat.


Si vols ampliar la informació escolta el programa de ràdio