2.12.20

La llegenda del Comte Arnau

Si t'agraden les llegendes o la mitologia, el Comte Arnau convida a conèixer la seva història amb una ruta per les terres del Ripollès. Si et ve de gust fer-ho amb guia, de segur que trobaràs en algun moment de l'any, una ruta, una representació o una activitat en els pobles relacionats amb ell: Gombrèn, Sant Joan de les Abadesses, Camprodon, etc.

La ruta passa pel Museu del Comte Arnau i el Castell de Mataplana, a Gombrèn, una visita al Centre d’Interpretació del Comte Arnau a Sant Joan de les Abadesses i, entre altres com, el Gorg dels Banyuts i el Forat de Sant Ou.

La Llegenda

Moltes llegendes del Comte Arnau s'ubiquen a la població de Gombrèn i el seu entorn.

Existeixen moltes versions que narren la llegenda del Comte Arnau. Aquests relats, molt coneguts al Ripollès, devien estimular, al segle XVI, la composició de la tètrica “Balada del comte Arnau”. A partir de mitjans del XIX, amb la Renaixença, entra amb força en la tradició literària i assoleix el màxim esplendor en les plomes de Víctor Balaguer, Joan Maragall, Josep M. de Sagarra i Jacint Verdaguer.

En època recent, TV3 va fer una aposta decidida pel personatge, amb una sèrie de 5 capítols, emesos a inicis de 1994, dirigits per Lluís M. Güell, amb música de Lluís Llach i interpretat per Pere Arquillué i el cantant de Sau, Carles Sabater. En aquesta producció va ser notable i reeixit l’esforç per donar-nos una versió amable del personatge, procurant harmonitzar les múltiples contradiccions que l’acompanyen. 

El cert, però, és que si ens atenim a les fonts originals, del munt d’històries que la gent n’explicava, enlloc no hi apareix l’amabilitat. Només les que l’associen al cabdill de la resistència contra la invasió sarraïna li donen un caire positiu, per la seva contribució en l’alliberament de l’opressor estranger.

Arnau va agafar tanta força en l’imaginari ripollès que va absorbir una munió de personatges que res no hi tenien a veure, convertint-se en el protagonista de llegendes ben diverses. Això explica que, més enllà del guerrer, hi hagi l’Arnau tirà, el seductor d’abadesses, el diabòlic, l’ànima condemnada o el Mal Caçador. Però, va existir de debò?

El comte Arnau o el comte de Mataplana

Els espais naturals i racons d'aquesta població del Ripollès guarden, d'anys ençà, un gran nombre de secrets d'aquest llegendari personatge.

Gombrèn hi ha ubicat el Museu del Comte Arnau, el qual és recomanable visitar abans d'iniciar la ruta amb la finalitat d'introduir-nos i familiaritzar-nos amb aquest personatge. Aquest s'ubica al casal de cultura del poble i acull una col·lecció d'objectes trobats a les excavacions del Castell de Mataplana.

El Castell de Mataplana es convertí en la llar del Comte Arnau. Aquest, però, va pertànyer, anteriorment, als Mataplana, una  de les famílies nobles més importants de la contrada i de la Catalunya medieval.

Actualment, el Castell de Mataplana es troba en ruïnes, però aquestes permeten repassar i imaginar la vida del Comte Arnau. Així com gaudir dels elements paisatgístics d'aquest racó de Catalunya.

De camí al castell, que s'hi arriba seguint la direcció al Santuari de Montgrony, ens trobem amb el Gorg dels Banyuts de la riera de Garfull.

Es diu que és en aquest espai natural on l'esperit del Comte Arnau surt de l'infern amb el seu cavall envoltat de foc quan el dia s'acaba i enfosqueix.

Una mesura de blat per cada esglaó”

Una mesura de blat per cada esglaó”. És això, precisament, el que prometé el Comte Arnau als treballadors que els encarregà construir els trams d'escales per accedir a la capella de la Verge i al Santuari de Montgrony. La llegenda clou amb l'incompliment de la promesa del Comte Arnau. La ruta provinent del Castell de Mataplana ens portarà fins aquest indret.

El Santuari de Montgrony es troba a gairebé 1.400 metres d'altitud i les escales excavades a la roca per, segons la llegenda, vassalls del Comte Arnau permeten accedir a ambdós espais, el primer tram a la capella de la Verge i el segon al santuari.

Proper a aquest santuari i del refugi forestal de la muntanya on es localitzen (muntanya de Sant Pere de Montgrony) es troba el Forat de Sant Ou.

Aquest avenc, segons la llegenda, l'utilitzava el Comte Arnau com a passadís per accedir fins al Monestir de Sant Joan de les Abadesses tot travessant el municipi de Campdevànol. Aquest té una profunditat de 74 metres i tres metres d'amplada.

Un altre recorregut ben peculiar és les Coves de Ribes, uns 30 m, de cavitats excavades a la roca calcària.

El castell de les Dames

Dalt d'uns penya-segats que es troben a prop del municipi de Gombrèn es troben les ruïnes del castell de Blancafort que és conegut altrament com el castell de les Dames.

Es diu que en aquest indret hi havia cent dames o monges que patien les perversions dels nobles amics del Comte Arnau.

Aquest castell va ser construït per la besàvia del comte, Blanca d'Hug. I es creu que fou en aquest on tingué lloc l'escena entre el Comte Arnau i la seva esposa, com narra la cançó, ja que aquesta, després que el comte morís, es traslladà a viure al Castell de Blancafort.

Arribarem a aquest espai des de Gombrèn seguint la carretera direcció Guardiola i accedint a la pista que es dirigeix al veïnat de les Palomeres. S'ha de seguir direcció l'ermita de Sant Francesc i l'indret de Can Pomarell.

Per altra banda, a 750 metres d'aquest castell, cap a ponent, es troben les restes de la masia de Can Rogall o Rogai. En aquesta el comte hi amagava les dones que es trobaven en estat de gestació fins que donaven llum al nadó.

Les balmes del Comte Arnau

Tornant a Gombrèn, la ruta continua direcció al municipi de Campdevànol (GI-401), igual com ho feia la mina, gruta o forat que s'obria entre aquests dos pobles fins a arribar a Sant Joan de les Abadesses.

Arribant a Campdevànol s'ha de seguir la pista que condueix a l'ermita de Sant Cristòfol i a la via del tren. Aquesta pista ens transportarà fins a un coll on podem observar les balmes del Comte Arnau ubicades a la cinglera de Sant Pere d'Auïra que segons les veus populars permeteren al Comte Arnau preparar emboscades als sarraïns. És en aquest espai on, també, es creu que s'hi troba la cova de Moltó.

Tanmateix, els espais reals amb components màgics no acaben aquí. Per a finalitzar la ruta ens desplaçarem fins al poble de Sant Joan de les Abadesses.

El monestir de Sant Joan de les Abadesses

Sant Joan de les Abadesses és on el personatge del Comte Arnau es troba més viu.

El monestir de Sant Joan de les Abadesses ens recorda l'enamorament del Comte Arnau per l'abadessa. Aquest cada nit l'anava a veure resseguint l'avenc. Però això tingué les seves conseqüències. La falta als vots religiosos de l'abadessa Adelaisa comportà l'expulsió de les monges benetes.

Actualment, al Palau de l'abadia s'hi ha instal·lat el Centre d'Interpretació del Mite del Comte Arnau. La visita d'aquest espai ens permetrà entendre l'origen del Comte Arnau i les seves aventures a través de les cançons i llegendes, les quals algunes ja s'han anat explicant.

Per altra banda, aquest municipi celebra cada any, els mesos de juliol i agost, el Cicle de representacions del Mite del Comte Arnau. Aquest dura tres setmanes i s'inicia amb la representació de la llegenda al Claustre del Monestir. També, coincidint amb aquesta festivitat es fan visites nocturnes escenificades al centre històric del poble.

De Sant Joan de les Abadesses parteix el Camí de Vidabonaun brancal del tram del Camí al Ripollès de 4 etapes. Es tracta d'una ruta de senderisme o BTT, que lliga a paisatges de gran bellesa amb mites ancestrals (Comte Arnau, Guifré, Núria...) i de nova generació (de Xirinacs i Ramon Llull).