25.9.20

La Cerdanya (i les valls de Cadí)

La Cerdanya (i les valls de Cadí) és una vall pirinenca ampla i plena d'extensos prats i conreus. La seva particular orientació est-oest li dóna un clima sec i assolellat, amb una gran sensació de lluminositat, tot i estar envoltada de cims que voregen els tres mil metres. També és una comarca natural dividida entre dos estats des del Tractat dels Pirineus.

Puigcerdà
Estany de Puigcerdà

Val la pena fer un passeig pels carrers de la capital de la Baixa Cerdanya. Per l'estany de Puigcerdà, el nucli antic, la plaça Cabrinetty (abans plaça Major), la plaça de Santa Maria on s'aixeca la torre del campanar de més de 40 m d'alçària o l'antic hospital.



Castell de Llívia


Llívia
Està situat a l'altra banda de la frontera, en territori francès. Si troba l'església de la Mare de Déu dels Àngels, i just davant el Museu Municipal i Farmàcia Esteva. 





Guils de Cerdanya
Entre Bolvir i Puigcerdà hi ha un accés que condueix a Guils de Cerdanya. Una pintoresca població que conté el temple romànic: l'església de Sant Esteve.

Bolvir
El nucli antic de Bolvir és força atractiu. En destaquem l'església parroquial de Santa Cecília i Sant Valerià.

Santa Eugènia de Saga
Saga, un petit nucli de Ger, té una església romànica una mica amagada entre explotacions ramaderes, l'església de Santa Eugènia de Saga.

Meranges i l'estany de Malniu
Estanys de Malniu

Meranges és una població que conserva l'aspecte rústic dels pobles de muntanya. L'església de Sant Serni de Meranges, s'ha de visitar.
En aquesta vila neix una pista que arriba fins al refugi de Malniu (2.120 m). Un camí de mitja hora i escaig de passeig et condueix a l'estany de Malniu. Des de l'estany hi ha una bona via d'accés al pic de Puigpedrós (2.911 m), cim que és un excel·lent mirador dels dos vessants de la Cerdanya. 

Sant Pere d'Olopte
No passem de llarg d'Olopte perquè acull una magnífica església romànica, Sant Pere d'Olopte. Des de darrere hi ha molt bones vistes de la plana.

Bellver de Cerdanya
Es troba sobre un turó que domina el Segre on abans s'erigia l'antic castell, del qual no queden vestigis. En canvi, sí que s'hi troben restes de l'antiga muralla i d'algunes torres defensives.
Té un nucli antic interessant, en què destaca l'església de Santa Maria i Sant Jaume, d'estil gòtic. La plaça Major, l'edifici de la casa de la vila, la Casa de la Duana i la torre de la Presó, que és una de les restes de l'antiga muralla que abans tancava la vila.

Santa Maria de Talló i Coborriu de Bellver
De Talló val la pena visitar l'església romànica de Santa Maria. I si seguim 1,5 km més enllà, per una pista transitable per turismes, arribem a Coborriu de Bellver, que és un conjunt de masies disperses.

Prullans, Ardòvol i Coborriu de la Llosa, i la vall de la Llosa

Vistes des de Prullans
Tenim l'opció interessant de desviar-nos fins a Prullans, que compta amb una de les vistes més privilegiades de la Cerdanya. La població conserva vestigis de les seves muralles i del Casa dels barons de Prullans. L'església parroquial de Sant Esteve, remodelada diverses vegades, té una arquitectura discordant en la zona. 
Des de Prullans s'inicia una pista que et porta a Ardòvol, a uns 2 km, d'on podrem visitar l'església parroquial. Segueix cap a Coborriu de la Llosa, a 5 km. El camí passa per Vilella i el salt d'aigua de la cascada del Molí i fins a la vall de la Llosa. En arribar a les cases de la Llosa el camí només és per a vehicles tot terreny. Val la pena remuntar el riu de la Llosa a peu, durant unes 2 h, per recórrer aquesta vall fins a la Barraca dels Esparvers, on comencen les vies de muntanya que condueixen a França i Andorra.

Martinet
Es troba a la riba del Segre. Aquesta vila és sortida de diverses excursions d'interès.

Lles, Arànser i els estanys de la Pera
Lles compta amb pistes d'esquí de fons a prop del refugi Cap de Rec. Aràser és una població on també hi ha pistes d'esquí de fons. Des de l'indret conegut com el Fornell comença part interessant del recorregut, amb 14 km aproximadament de pista forestal fins als estanys de la Pera (2.360 m), més amunt destaca el pic de Perafita (2.752 m). La pista acaba al refugi.

Toloriu i Quer Foradat
El castell de Toloriu va ser un dels baluards que guardava l'entrada a la Cerdanya. Es diu que en algun lloc del sòl que ocupava hi podria haver el tresor de la llegendària princesa Xipahuatzin.
A 1 km es troba Bar, un poble encimbellat sobre el curs del Segre.
Per arribar al Quer Foradat (1.460 m) cal recórrer 6 km més, però val la pena, el paisatge és envejable.


Arsèguel
Poble de muntanya situat davant dels contraforts de la serra de Cadí. Al nucli vell del Pont d'Arsèguel hi ha el Museu de la fàbrica de llanes. També es pot visitar el Museu de l'Acordió.

La Seu d'Urgell

Catedral Santa Maria
Aquí es troba la confluència dels rius Segre i Valira. La població ofereix bons al·licients per a la visita i d'entre aquests és ineludible el recorregut pel nucli antic. Hi destaca el carrer dels Canonges, amb edificis com ara Cal Botxí, Cal Rogé o Ca l'Armenter. El carrer Major també idoni pel passeig, en sobresurten el conjunt de cases de Cal Pinellet, Cal Joer i Cal Tarragona.
A la Seu d'Urgell hi ha la catedral de Santa Maria de la Seu d'Urgell, una de les principals construccions del romànic català. La porta sud del claustre, o porta de Santa Maria, és un accés a l'església de Sant Miquel (abans de Sant Pere). Annex al claustre, a la capella de la Pietat, hi ha el Museu Diocesà d'Urgell.
El Parc del Segre és un canal artificial construït amb motiu dels Jocs Olímpics de 1992.



Si vols ampliar la informació escolta el programa de ràdio


Si vols ampliar la informació:
Escolta el programa de ràdio!