Es té constància escrita del mató de Montserrat des de finals del segle XIX, encara que el seu consum és molt anterior. El venien les pageses al petit mercat de Montserrat, quan la gent dels pobles van començar a fer recuits de llet del sobrant que els quedava. Aquest producte ha esdevingut el popular mató que avui coneixem.
S’elabora amb llet d’ovella, de cabra o de vaca i es pot menjar durant tot l’any. La manera més típica de fer-ho és acompanyant-lo amb mel, amb sucre o sol.
Al Santuari, també seguint la tradició, es troba diàriament un mercat on la pagesia dels pobles dels voltants de Montserrat ofereixen els seus productes típics; un d’ells és el mató de Montserrat.
Actualment per a l’elaboració del mató s’utilitza llet de vaca. Primer de tot es fa bullir la llet en un pasteuritzador i un cop bullida es posa en una gran cubeta d’acer inoxidable per tal que es refredi i es qualli.
Un cop finalitzat aquest procés, se separa el mató del xerigot (és l’aigua que desprèn i que no s’utilitza). Tot seguit es posa el mató dins d’uns motlles grans coberts per una gasa, a fi que agafi una temperatura adient i s’acabi d’escórrer el xerigot que hi quedi. Es reparteix el mató en els motlles de diferents mides coberts també amb una gasa, i es deixa refredar al frigorífic fins al moment de consumir-lo.
El mató té una textura suau, lleugerament gelatinosa, amb un sabor fresc i humit.
Presenta un color blanc si és de vaca i un de més intens si és de cabra. Per a obtenir-lo d’una manera casolana es necessiten tan sols dos ingredients: llet de vaca o d’ovella i quall de card o herbacol (alguns prefereixen el suc d’una llimona o un quall que es ven en les farmàcies).
Es bull un litre de llet i es deixa refredar.
Prèviament, es remulla l’herbacol durant una hora. Es cola, es pica en el morter i es torna a remullar en la mateixa aigua cinc minuts. Es torna a colar i s’aboca aquest suc en la llet temperada. Es remou. Es posa al foc 10 o 12 minuts. Abans hem preparat un drap blanc, on col·locarem la llet ja quallada en porcions. S’esprem perquè en surti l’aigua i prengui forma. Es pot menjar a l’instant. Si es desitja més fresc cal guardar-lo a la nevera, però s’ha de menjar aviat perquè no es conserva gaires dies.
El mató és un producte molt conegut i es troba en tot tipus d’establiments. Es menja durant tot l’any i té un caràcter més aviat quotidià i no extraordinari. Cada any se celebra la Fira de la Coca i el Mató a Monistrol els mesos d’octubre i novembre. No hi falten les parades de mató artesanal, formatges, mel i coca. S’organitza, així mateix, un concurs de coques i debats sobre el mató.