7.12.20

Parcs i Espais Naturals a Lleida

Espais Naturals
Dins del nucli urbà de Lleida, trobem espais naturals únics per la seva extensió i de gran valor ecològic.

L'horta
En arribar a la ciutat de Lleida, amb el perfil de la Seu Vella al fons podem observar l'horta lleidatana, el cinturó verd que envolta la ciutat.

El parc del riu
Si passegem per l'avinguda paral·lela al marge esquerre del riu Segre, observarem la façana noble de la ciutat: l'edifici del Montepio, el Casino Principal, la Sala Cristòfol, la Casa Melcior, la façana neoclàssica de la Paeria i la de l'edifici Pal·les, presidits per la Seu Vella. 

Els Camps Elisis 
El recinte públic alberga edificis remarcables com el Cafè Xalet i el Templet de la Música, ambdues construccions noucentistes, o l'Aquàrium, una edificació modernista de maó adornada amb rajoles vidrades i bigues gravades. Als jardins destaquen mostres escultòriques. 

El camí del riu 
És una proposta de recuperació i ordenació d’usos de l’entorn del riu Segre al seu pas pel municipi Lleida. La seva longitud és de 17 km i el seu recorregut va des del Parc de la Mitjana fins als Aiguamolls de Rufea i l’ermita de Butsènit, pel marge dret del riu, i fins al canal de Seròs pel marge esquerre.

La Mitjana 
La Mitjana és una àrea natural sorprenent que s'estén pel límit de la ciutat. L'element més característic de l'àrea és l'aigua. El microclima de la zona ha afavorit el creixement d'un frondós bosc de ribera. Pollancres, àlbers, verns i freixes; plantes arbustives com salzes, tamarius o esbarzers i un estrat herbaci on abunden les llenties d'aigua, la boga, el canyís, el lliri groc i el jonc conformen la flora de la zona. Els ocells són, pels seus hàbits, animals especialment fàcils d'observar. A les zones amb aigua conviuen l'ànec collverd, la polla d'aigua, la gavina, el martinet blanc i el bernat pescaire. L'àrea és sobrevolada per diferents rapinyaires com ara l'arpella, l'esparver o, fins i tot, l'àguila pescadora. Els amfibis i rèptils estan representats per la serp d'aigua, la granota verda i el gripau. També trobem peixos com el barb i el lluç de riu i mamífers com el porc senglar o la guineu. La Mitjana és ideal per passejar, fer esport i observar la fauna i la flora.

Els aiguamolls de Rufea

Són una zona humida d'interès ecològic i social. Estan situats prop de l'ermita de Butsènit, a mig camí entre la Mitjana i l'embassament d'Utxesa. Els aiguamolls formen part de les zones humides disperses per la plana de Lleida.



Arborètum - Jardí botànic de Lleida 
L'Arborètum Dr. Pius Quer i Font, és un espai únic de gairebé 7 hectàrees de terreny, on trobareu una completa col·lecció de plantes vives de més de mig mil·ler d’espècies d’arbres i arbusts, ordenades segons el bioma de la Terra en què viuen. 
En aquest jardí botànic, el referent especial són els arbres, per això us presentem quatre biomes arboris, dels més importants del planeta: boscos boreals, boscos caducifolis, boscos esclerofil•les i selves temperades. Dins de cadascun d’aquests biomes s’han reconstruït fins a 16 ambients boscosos molt representatius. 


Rutes de BTT 
L’Ajuntament de Lleida en aquest web us proposa rutes a peu i en bicicleta a través de les diferents partides, per conèixer i gaudir de l’espai natural i de la seva història, de manera agradable i senzilla, tot combinant l’exercici físic amb la descoberta. 


Rutes pels espais naturals protegits de la Plana de Lleida

Cal tenir en compte que l'observació i fotografia d'espècies sensibles en temporada i zona de cria, requereix d’una autorització especifica.
És important no sortir dels camins i mantenir-se a distància de totes aquestes espècies per no molestar-les. El seu incompliment pot comportar una denúncia per part d'un agent de l'autoritat.

Us recordem que quasi totes les espècies silvestres són espècies protegides i que el simple fet de molestar-les intencionadament pot tenir conseqüències penals.


En total s'han definit 11 rutes per les 9 ZEPA de secà de la Plana de Lleida. Els recorreguts poden ser circulars o lineals i es poden realitzar en cotxe, en bicicleta o caminant.
 
En general la millor època per visitar aquests espais naturals protegits és la primavera (abril i maig principalment), però tots ells es poden visitar la resta de l'any apreciant així la dinàmica paisatgística i cromàtica que caracteritza aquests espais.Un dels majors atractius d'aquests espais és la presència d'espècies d'ocells úniques a Catalunya i greument amenaçades, moltes vegades de vistosos colors.
 
Si no tens experiència en l'observació de fauna és molt aconsellable buscar un guia ornitòleg, que t'ensenyarà com i a on trobar-los.