22.9.20

De la zona volcànica de la Garrotxa al Pla de l'Estany

La diversitat paisatgística que es troba des de la zona volcànica de la Garrotxa al Pla de l'Estany és constant. Els volcans, les gorges i el cingles feréstecs, així com els recintes medievals de Besalú i de Santa Pau, també compta amb la fageda d'en Jordà i l'estany de Banyoles.

Olot
Capital de la comarca de la Garrotxa, situada a la vall alta del Fluvià, en destaca el seu entorn natural. I és que Olot constitueix l'eix central del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Dins el mateix nucli urbà hi ha quatre volcans: Montsacopa, Montolivet, Bisaroques i Garinada. 
Cal destacar l'antic moviment artístic que acollia aquesta ciutat, com els paratges de la Moixina, el Parc Nou i el volcà de Montsacopa, que és un bon mirador sobre la ciutat. 
És recomanable fer una passejada pel carrer Major, la plaça Major o la plaça Clarà, a més del passeig Blay. S'hi poden contemplar bells edificis modernistes com la casa Gairtà Vila i la casa Solà-Morales. També es pot visitar la portada renaixentista de l'Hospital, la plaça de Braus o l'antiga casa pairal dels Vayreda. 
Entre el conjunt monumental religiós cal destacar l'església de Sant Esteve o la Mare de Déu del Tura. La casa senyorial de Can Trinxeria ens trasllada a segles enrere o la Torre Castanya que acull el Museu dels Volcans, l'envolta un jardí botànic.

Castellfollit de la Roca
S'observa una bella imatge de la vila de Castellfollit de la Roca des de la mateixa carretera N-260, tot seguint el curs del riu Fluvià. L'espectacular cinglera basàltica de 60 m d'alçada i gairebé 1 km de llargada és un emplaçament fantàstic per a la vila vella. A la població hi ha l'espectacular mirador Josep Pla.

El pont de Llierca, Sadernes, les gorges de Sant Aniol d'aguja
Aquesta és una excursió recomanable per conèixer el paisatge de l'alta Garrotxa. A uns 2 km després de Montagut et trobaràs el pont medieval de Llierca. A Sadernes, l'església de Santa Cecília. I des d'aquí la pista forestal que segueix el riu fins al pla del Molí i continua ascendit per la dreta del riu fins a arribar, després d'una hora i mitja a peu, a l'antic monestir de Sant Aniol d'Aguja. Les gorges de la riera de Sant Aniol s'obren pas enmig dels cingles calcaris: el salt de la Núvia, la cova del Bisbe, les gorges del Citó o el salt del Brull.

Besalú

Pont de Besalú
És un dels nuclis medievals més importants de Catalunya. El nucli antic de la població està situat en la confluència dels rius Capellada i Fluvià. Al recinte medieval s'entra pel pont romànic, hi ha cases antigues, carrers porticats i el barri jueu. El Micvé és una sala de banys de purificació de la Sinagoga. La plaça Major manté les estructures medievals i també destaquen els carrers adjacents de Tallaferro i el Portalet. 
La construcció més important de Besalú és l'antic monestir de Sant Pere. També podem veure l'edifici de la casa Llaudes, l'hospital de Sant Julià, l'església romànica de Sant Vicenç, i les restes de la canònica de Santa Maria.


Lligordà, el Sant Sepulcre de Palera i Beuda
El recorregut per la carretera que va de Besalú fins a Beuda, ofereix diversos punts d'interès: l'església romànica de Sant Pere de Lligordà i l'església del Sant Sepulcre de Palera. A la petita població de Beuda s'hi troba l'església de Sant Feliu.

Estany de Banyoles
Banyoles i Porqueres
Abans d'arribar a Banyoles a Serinyà, s'hi troba l'església romànica de Sant Andreu. En arribar a Banyoles visitem l'estany: les llacunes de Can Morgat, el serrat del Castell, els estanyols, entre altres racons encisadors des d'on es pot contemplar les aigües de colors canviants. A tocar de l'estany hi ha Porqueres, de la qual es pot visitar l'església romànica de Santa Maria de Porqueres.

Església de Santa Maria Porqueres


De la vila de Banyoles es pot visitar la plaça Major, l'església de Santa Maria de Turers, i el monestir de Sant Esteve



Santa Pau
Al nucli antic de la vila, declarada conjunt històric i artístic, es descobreix un recinte medieval. Conserva alguns sectors de la muralla i el castell de plata quadrada. En destaca l'església de Santa Maria i el recinte de la plaça Major porticada. També és interessant apropar-se a l'església romànica de la Mare de Déu dels Arcs.

Volcà de Santa Margarida
Després d'un passeig pel bosc d'uns vint minuts s'arriba al con volcànic. La imatge de l'ermita de Santa Margarida, al centre del volcà, converteix la caminada en una excursió perfecta per passar el dia. A l'altre cantó el volcà Croscat.

La fageda d'en Jordà
Un bosc de faig, glossat pel poeta Joan Maragall, es troba en el Parc Natural de la zona volcànica de la Garrotxa. Durant la tardor pren un color suggestiu gràcies a les fulles.

Si vols ampliar la informació escolta el programa de ràdio

Si vols ampliar la informació:
Escolta el programa de ràdio!