24.9.20

El delta del Llobregat

La desembocadura del riu Llobregat és el punt de partida d'un itinerari que recorre la zona sud de la comarca del Baix Llobregat.

El delta del Llobregat té zones declarades reserva natural dins del terme del Prat de Llobregat, Viladecans i Castelldefels. L'interès d'aquesta reserva natural resideix principalment en la flora i la fauna, especialment l'ornitologia (hi ha diversos punts d'observació), i en els contrastos que fa aquest paisatge amb el de la platja i el mar.
La millor manera de recórrer la reserva és seguint els itineraris que es recomanen. Un bon punt de partida és la Bassa. Per arribar fins a les platges, cal fer-ho amb cotxe. A tocar de la sorra hi ha els espais de la reserva. Des de la platja, una opció és continuar amb bicicleta, recorrent el camí de València, i baixar fins a l'estany de la Ricarda. La visita no ha de deixar de banda els estanys de l'Arana i el Remolar, el millor punt d'observació d'aus. Si es vol continuar, es pot fer fins a l'estany de la Murtra.

Castelldefels
El seu atractiu principal són les platges, de sorra fina i poc profundes. A l'interior hi ha el castell i al seu costat hi ha l'església de Santa Maria. El jardí que l'envolta permet fer-hi un agradable passeig mentre es contempla el mar de fons.
Castelldefels allotja el Canal Olímpic, construït amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona.

Les mines de Can Tintorer a Gavà
Les mines de Can Tintorer són de les més antigues d'Europa que tenen galeries i les úniques dedicades a l'extracció de variscita. Es poden visitar i al Museu de Gavà es fa un recorregut per la seva història.


L'ermita de Bruguers i el castell d'Eramprunyà
L'ermita de Bruguers, situada al terme de Gavà, es troba al costat de la carretera que porta a Begues, i sota les restes del castell d'Eramprunyà. Si no vols pujar al castell (uns 35 minuts caminant), des d'aquest punt pots contemplar el mar i el massís del Garraf. Tanmateix, és molt recomanable endinsar-se una mica pel camí direcció al castell. Cal destacar un arc de pedra natural.

Begues
És una població d'estiueig situada en ple massís del Garraf. El seu centre és una petita rambla i una plaça florida. Dins el terme hi ha l'església de Sant Cristòfol. És recomanable anar d'excursió al Parc Natural del Garraf seguint algun dels diversos itineraris preparats. Des de Begues es pot accedir a la Morella (600 m). El Palau Novella és actualment un centre budista que rep visitants.

La colònia Güell
És una de les nombroses colònies tèxtils que es va traslladar de Barcelona. En aquest cas a Santa Coloma de Cervelló, creant al mateix temps una colònia per als treballadors que incloïa entre altres edificis de serveis socials. Quan s'hi arriba, tot fent un passeig, s'observen diversos edificis modernistes. El més destacat és la cripta Güell, està envoltada de bosc. A més hi ha un petit museu on hi ha esbossos de Gaudí, projector d'aquesta cripta.

Sant Boi de Llobregat
Des de la carretera, abans d'arribar a Sant Boi, es contempla l'església parroquial de Sant Baldiri. A l'exterior de l'església hi ha un mirador des d'on es veu tot el pla del Llobregat. És recomanable fer una passejada pels voltants del nucli antic. També es poden visitar les termes romanes.

Sant Joan Despí
Hi ha notables mostres d'arquitectura modernista: la Casa Negre i la torre de la Creu (o dels Ous). La primera presideix la plaça Catalunya, a prop de l'Ajuntament, i allotja el Centre Jujol. La segona, la torre de la Creu coneguda com la torre dels Ous, allotja un centre psiquiàtric. Segurament també reconeixem el terme de Sant Joan Despí perquè hi ha els estudis de la Televisió de Catalunya.


Si vols ampliar la informació escolta el programa de ràdio