21.9.20

El Llobregat i el Pedraforca

La comarca del Berguedà és una terra molt rica. Amb nombroses restes de la industrialització del segle XIX, pobles pintorescos, una notable mostra d'art romànic i, sens dubte, el Parc Natural del Cadí-Moixeró, amb la presència del Pedraforca.

Puig-reig 
Colònia Vidal

Com molts municipis situats a la riba del riu Llobregat, Puig-reig, ha utilitzat les seves aigües amb fins industrials. En aquest viatge, doncs, pots visitar les colònies tèxtils instal·lades al llarg del curs del riu; una d'elles és la colònia Vidal. De l'antic castell medieval si poden contemplar els vestigis que queden. També pots veure l'església de Sant Martí, que es troba en el mateix recinte.

 
Gironella 
Santa Eulàlia de Mèrida

Des de l'altra banda del riu Llobregat hi ha una bonica panoràmica, del mateix, dels ponts i de Gironella. Una vila amb un nucli antic força pintoresc, on les cases típiques flanquegen els carrers pendents. També s'hi conserva l'església de Santa Eulàlia de Mèrida. 



 
Berga 

Berga

El primer que ens ve al cap quan pensem amb Berga és la Patum. Al mes de juny, se celebra la festivitat de Corpus, la Patum, una festa en què es barregen rituals religiosos i pagans. L'eterna lluita entre el bé i el mal escenificada a la plaça de Sant Pere. En aquesta festa ens hem de vestir per protegir-nos del foc. L'Àliga és el símbol principal de la festa, acompanyada d'altres personatges com ara els Turcs, la Mulaguita, els Maces, els Gegants, els Nans i els Cavallers. 
 
D'altra banda, no ens podem perdre, de la capital de la comarca del Berguedà, la serra de Queralt. El carrer Ciutat o Major és una mostra de l'antiga vila emmurallada de Berga. El portal de Santa Magdalena és l'últim vestigi de la muralla. La referència monumental més antiga és l'església de Sant Joan. A la plaça de Sant Pere hi ha l'església barroca de Santa Eulàlia
 
Santuari de Queralt i Sant Pere de Madrona 
Santuari de Queralt

Les capelles i les nombroses fonts situades en el camí al santuari de Queralt són un lloc d'esbarjo dels berguedans. Farem una aturada per visitar l'església romànica de Sant Pere de Madrona, situada al peu dels cingles del santuari de Queralt. Per dir adéu a la ciutat, ho farem des del mirador de les Tres Creus o des del balcó de Garreta, on es veu una vista molt àmplia de Berga. 
 



Sant Quirze de Pedret 
Sant Quirze de Pedret

De la mateixa manera, de camí a Sant Quirze farem una aturada a la zona d'esbarjo, abans d'arribar a l'església per veure el pont medieval que travessa el riu Llobregat. És recomanable visitar l'interior del temple, que conté arcs de ferradura preromànics i fragments de pintures originals. 





 

Sant Jaume de Frontanyà 
Església de Sant Jaume de Frontanyà

El poble de Sant Jaume de Frontanyà, petit i arrecerat sota un penyal, atreu a primera vista. En d'estaca l'església romànica. 
 








Guardiola de Berguedà 
Monestir de Sant Llorenç

Guardiola és la porta d'accés a les contrades septentrionals del Berguedà. El seu centre d'interès monumental és l'antic monestir benedictí de Sant Llorenç
 




Bagà 
Església de Sant Esteve

Es pot passejar pels carrerons empedrats de Bagà, alhora que es visita l'església gòtica de Sant Esteve, que conserva una creu bizantina del s.XI. La plaça porxada o Galceran de Pinós és una mostra de l'antic nucli medieval. 
D'aquesta vila n'és llegendària la festa de Fia Faia, un espectacle de foc, danses i campanes al vol que se celebra la nit de Nadal. 
 
La Pobla de Lillet 
Jardins Artigas

Tot seguint el curs del riu Llobregat, les pinedes i els cingles de la serra de Falgars conformen el paisatge dels voltants de la Pobla de Lillet. Hi ha tres rius: Arija, Regatell i el mateix Llobregat, i tres ponts que travessen la població. El més notable és el medieval, el Pont vell. La millor vista de la vila és des de la carretera de Castellar de n'Hug. 
La capella de Sant Miquel de Lillet a tocar del monestir de Santa Maria de Lillet són dues construccions que no ens podem perdre, com tampoc podem passar de llarg dels Jardins Artigas
 

Clot del Moro 
El Museu del Ciment de Castellar de n'Hug es troba al Clot del Moro. Les restes avui visibles encara posen de manifest l'espectacularitat d'un dels conjunts fabrils de la industrialització catalana. 
Una altra manera de fer el recorregut entre la Pobla de Lillet, els Jardins Artigas i el Museu del Ciment és amb el Tren del Ciment.
 
Sant Vicenç de Rus 
De camí cap a les fonts del Llobregat i Castellar de n'Hug, s'albira entre els pins la petita església de Sant Vicenç de Rus
 
Fonts del Llobregat 
Si se'n té ganes, és interessant fer l'excursió pel camí vell de les fonts del Llobregat, que surt de la part baixa de Castellar de n'Hug. S'hi arriba per la pista del Molí de les Fonts. El camí és encisador: el Molí, la terra rogenca, el bosc de pins i la vegetació, que et porten fins a les tres cascades principals que brollen entre les roques. 
 
Castellar de n'Hug 
Aquest és un dels pobles més alts de la comarca. Val la pena passejar pels carrers empedrats, la plaça Major on es troba l'església de Santa Maria. La millor vista de Castellar de n'Hug s'obté des del turó que s'alça al costat de la carretera de la Molina. 
 
Saldes i Gósol 
L'excursió que du entorn del Pedraforca és molt recomanable. El caràcter muntanyenc de Saldes està lligat a la imatge de la muntanya. Passat el poble, direcció Gósol, es troba el mirador del Pedraforca. La pista et porta fins ben a prop del refugi Estasen, on les parets de la cara nord de la muntanya ofereixen un desnivell de més de 600 m sobre el refugi. El Pollegó superior (2.497 m) és el cim més alt d'aquest massís. 
 
El Parc Natural del Cadí-Moixeró s'estén entre les comarques del Berguedà, l'Alt Urgell i la Cerdanya. Amb dos vessants diferents: la nord, amb els característics farallons que tutelen la Cerdanya, i la sud, on destaca la inconfusible silueta del Pedraforca. El parc reuneix un compendi de la flora i la fauna més característiques de latituds alpines, al costat d'altres espècies pròpies de les serralades prepirinenques. 
 
Per la carretera que et condueix a Gósol, es passa pel coll de la Trapa i els poblets d'Espà i Sorribes. Des de la plaça Major de Gósol es gaudeix d'una bona vista al Pedraforca. Un bon complement per visitar el poble són les restes del castell i, el poble antic: les restes de l'església de Santa Maria i la torre ferma del campanar, des d'on es gaudeix d'una esplèndida panoràmica.

Si vols ampliar la informació escolta el programa de ràdio