10.9.20

Terres de l'Ebre

La ruta entre les Terres de l'Ebre presenta tres paisatges ben diferenciats, a causa del pas del riu Ebre, entre les comarques de la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Baix Ebre.

Móra d'Ebre
La capital de la comarca de la Ribera d'Ebre és el punt de partida d'aquest itinerari que comença amb vistes d'ocell des del castell de Móra. Altres punts d'interès de la població són la casa Montagut, l'ermita de Sant Jeroni i l'església parroquial de Sant Joan Baptista, reconstruïda després de la Guerra Civil. El convent de les Mínimes, que inclou un temple dedicat al Sagrat Cor, també és destacable.

Corbera d'Ebre
Aquesta població és testimoni clar i contundent de què va significar la Guerra Civil espanyola. Corbera d'Ebre va patir nombrosos bombardejos que pràcticament la van destruir del tot. Només va quedar dempeus l'església i unes poques cases. La resta, encara avui, són ruïnes del que un dia va ser un poble. Aquest espai s'utilitza amb finalitats culturals i turístiques. També si pot veure l'Abecedari de la Llibertat, un museu a l'aire lliure. L'actual poble de Corbera està construït a un centenar de metres de l'antic, situat a la part alta de la muntanya anomenada la Montera. Un passeig per la Corbera antiga transporta el visitat a la cruesa del passat. A 2km de la població, al peu de la serra de Cavalls, hi ha l'ermita de Santa Madrona. 

Gandesa
La capital de la Terra Alta va ser l'indret on tingué lloc la batalla de l'Ebre. En aquest cas, a l'entrada de la població es pot veure una de les construccions més emblemàtiques, el Celler Cooperatiu. A la població també destaca l'església arxiprestal de l'Assumpció. I la visita al balneari i santuari de la Fontcalda, que com el nom indica fa referència a una font d'aigua calenta situada a l'esquerra del riu Canaletes. També dins el terme de Gandesa, a 6km del poble, hi ha el poblat del coll del Moro, on s'hi conserven tres necròpolis de diferents èpoques i una torre de vigilància. 

Horta de Sant Joan

Vistes de del Convent
Disposa de dos espais culturals: el Centre Picasso d'Horta i el Cap de l'Ecomuseu dels Ports, aquest darrer és un punt d'interpretació general del territori. Al centre d'Horta destaca la plaça de l'Església, on a part de l'església de Sant Joan Baptista també hi ha l'Ajuntament. A 2km de la població trobaràs l'antic convent franciscà de la Mare de Déu dels Àngels, conegut popularment per Sant Salvador d'Horta. Abans de marxar, no oblideu gaudir del paisatge de les rodalies de la població. 

Si volem fer parada, Horta de Sant Joan és un bon lloc per fer-la perquè tenim l'àrea AC on fer nit. Per altra banda tenim l'excusa de pujar al cim de Santa Bàrbara, una ruta preciosa des d'on veure pondre's el Sol. També hi ha la via verda i diversos espais on gaudir de la natura.

Benifallet
El municipi es troba arrecerat a la vall de l'Ebre, al peu de la serra de Cardó. Les coves de les Meravelles, de Marigot i dels Dos fascinen per les seves formacions d'estalagmites, estalactites i cascades de pedra. Del poble en destaca l'ermita de la Mare de Déu de Dalt, que està situada sobre una gran roca a la part alta del poble. Un altre atractiu de Benifallet és la vall de Cardó on es troba l'antic Balneari de Cardó situat al capdamunt del cingle del Salt del Frare. 

L'assut de Xerta-Tivenys 
Rep el nom de les dues poblacions del Baix Ebre separades pel riu. L'assut dóna l'aigua al canal que regarà després les terres d'horta. 

Miravet 
Del poble de la riba de l'Ebre cal destacar l'imponent castell i la tradició terrissaire.

Si vols ampliar la informació escolta el programa de ràdio