24.9.20

Era Val d'Aran

L'Era Vall d'Aran és una comarca amb un gran contrast: l'hivern, amb una espessa capa de neu; i, la verdor intensa de la resta de l'any. Aquesta ruta té molts al·licients, com per exemple, l'encant natural i inaudit de les seves valls i pobles, la diversitat del romàntic aranès, la seva història i tradició cultural ben diferenciada.

Vielha
La capital de la Val d'Aran, disposa de tota mena de serveis. Al nucli antic de la població hi pots trobar notables construccions, com les cases d'origen medieval de Cò de Rodés i Cò de Fedusa. En una altra de les cases senyorials, coneguda per Tor deth Generau Martinhon hi ha el Musèu dera Val d'Aran.
Al mateix centre de la vila es troba l'església parroquial de Sant Miqueu.  


Saut deth Pish
A la sortida d'Arròs (Eth Pònt d'Arròs) neix una pista de muntanya que remunta la vall i el riu Varradòs. El camí és transitable, si tot va bé. Es guanya altura progressivament fins al plan dera Artiga. Després d'uns 15 km de pista s'arriba finalment al plan des Artiguetes. Passat un pont s'arriba fàcilment al Saut deth Pish. A partir del plan des Artiguetes la pista segueix un recorregut fins a enllaçar amb el poble de Bagergue. Aquest darrer tros no és recomanable per a tota mena de vehicles.

Vilamòs
Una població enlairada, rústica i al marge dret del riu Garona. Destaca la seva església parroquial, una de les més antigues de la vall. El carrer Major de Vilamòs hi ha la casa Joanchiquet, que és una extensió del Musèu dera Val d'Aran.

Es Bòrdes i Era Artiga de Lin
Es Bòrdes es troba sota la penya on s'erigia la fortalesa de Castèl-Leon. Constitueix la base de diverses excursions i és l'accés preferent a la famosa Artiga de Lin, on s'arriba per una pista asfaltada que remunta el riu d'Eth Joèu, l'afluent més gran de la Garona en terres araneses. Era Artiga de Lin és un paisatge idíl·lic. L'accés es fa amb cotxe per pista forestal al llarg de la Val deth Joèu. A 1 km abans del Plan dera Artiga, a prop de la font anomenada Hònt deth Gresilhon, cal fer una aturada a Uelhs deth Joèu, d'on sorgeix un immens cabal d'aigua procedent del Forao d'aigualluts, que es troba a la capçalera de la Vall de Benasc.

Bossòst
Situat en un eixamplament del riu Garona, ens convida a passejar pels carrers i les seves places. La visita a l'església d'Era Assumpcion de Maria és imprescindible.


Clòt de Baretja
Per anar al Clòt de Baretja s'ha de fer des de Bossòst, per un desviament que trobarem a l'entrada de la vila i que ens dirigeix cap a Eth Portilhon de Bossòst. Abans d'arribar-hi (a 1 km), es pren un desviament a l'esquerra i se segueix per la pista forestal uns 3 km, fins al punt on cal aturar el vehicle si no és un tot terreny. A partir d'aquí se segueix la pista a peu, durant uns 15 minuts, fins a arribar al coll. Veuràs una vista espectacular del massís de la Maladeta.

Les
La població de Les en un inici es va construir a una banda del riu Garona. La part moderna s'estén per la riba propera a la carretera. Té un caràcter marcadament turístic i comercial. I és coneguda pels seus banys termals. A prop de l'antiga residència dels barons hi ha la capella de Sant Blai.

Sant Joan de Toran
És una bona mostra de les tonalitats exuberants del bosc del vessant atlàntic.

Betren
Al nucli antic del poble encara es poden contemplar les típiques mansardes esglaonades i les cobertes de pissarra. Però en ressalta l'església de Sant Sernilh.

Arties
Situat a ambdós marges del riu Garona, té una part antiga i una altra, diferenciada, d'aspecte modern. Els carrers i les places d'Arties mereixen una visita. Dins el nucli antic destaca l'església de Santa Maria d'Arties. Encara a la part antiga de la població, cal destacar dues cases senyorials: Cò de Paulet i Casa des Portolà, on es va construir el Parador de Turisme.

Gessa
Sorprèn pel seu tipisme de clara reminiscència Aranesa. A la plaça de l'Església hi ha la torre cilíndrica de Cò des de Ròsa.

Salardú
Està situat a l'entrada de la vall des del port de la Bonaigua (2.072 m), entre els rius Unhòla i Garona. És una bonica vila aranesa distribuïda a ambdues bandes de la carretera. L'església de Sant Andrèu de Salardú té una fotografia preciosa. Des de Salardú es pot arribar fàcilment als dos pobles annexos; Unha i Bagergue, o bé agafar la pista que du a la ribera d'Aiguamòg i el circ de Colomers.

Unha
Aquesta petita localitat ofereix unes belles vistes de la vall. Tot just a l'entrada trobaràs la casa de Cò de Brastet. També té l'església de Santa Eulàlia.


Tredòs
En aquest poblet es pot visitar l'església d'Era Mare de Déu de Cap d'Aran. Sobre Tredós hi ha un altre petit temple: Sant Esteve de Tredós. També, a prop, hi ha l'extens complex turístic de Baquèira.  

El santuari de Montgarri
Des de Baquèira, per la carretera del Plan de Beret, es pot fer el trajecte amb cotxe per la val de Montgarri fins al santuari i després enllaçar amb la vall d'Isil (el Pallars Sobirà), si es disposa d'un vehicle tot terreny.

Si vols ampliar la informació escolta el programa de ràdio