24.9.20

Els monestirs de Santes Creus i Poblet

Aquest és un viatge al passat, des de l'Espluga de Francolí que ens trasllada a la prehistòria fins als monestirs de Santes Creus i Poblet, i el conjunt monumental de Montblanc. Per fer-lo rodó, aquest itinerari el podem completar amb una Diada castellera a Valls o en temporada de calçons.

Valls
De la capital de comarca de l'Alt Camp, en cal destacar l'església de Sant Joan, la capella del Roser està situada al carrer de la Cort, i altres edificacions com: la casa de Santes Creus, la casa de la vila, Ca la Massona, el Teatre Principal, Cal Segarra, i les esglésies de la Mare de Déu del Lledó, del Carme, de Sant Francesc i de Sant Antoni. Valls també destaca per la tradició dels castells i de les dues colles castelleres de la ciutat: els Xiquets de Valls (Vella de Valls) i la colla Jove dels Xiquets de Valls. A la ciutat també hi ha el Museu de Valls.


Santes Creus
Situat en una frondosa i amagada vall, el monestir es troba a la riba esquerra del riu Gavà. Actualment és l'únic monestir sense comunitat religiosa dels tres que componen l'anomenada Ruta del Cister. L'accés al recinte monàstic és pel portal de l'Assumpta, situat a la plaça de Sant Bernat Calbó. El portal porta a la plaça Major, on abans eren les dependències del monestir i avui hi ha comerços i habitatges. El palau de l'Abat es troba a aquesta part del recinte. Per la porta Reial, s'accedeix a l'ala sud del claustre. Des d'aquí es pot anar al palau Reial.

Montblanc
Al costat del riu Francolí, és la capital de la comarca de la Conca de Barberà. La població ofereix una gran quantitat de monuments testimonis de diversos fets històrics que ha viscut. En cal destacar la muralla i l'església de Santa Maria la Major. Altres atractius d'aquesta població que conserva l'encant medieval són: l'antiga església de Sant Francesc, el palau-fortalesa del Castlà, el Palau Reial, l'església de Sant Miquel, el casal dels Josa – actual Museu Comarcal-, l'antiga església i hospital de Sant Marçal, el carrer dels Jueus, el pla de Santa Bàrbara, el mirador, el pont vell sobre el riu Francolí i l'hospital de Santa Magdalena.

LA LLEGENDA DESANT JORDI

L'espluga de Francolí
D'aquesta població cal destacar-ne les dues esglésies dedicades a Sant Miquel, la vella i la nova. Cal fer menció també de l'antic hospital, amb un pati i un celler modernista, on actualment es torba el museu del vi. El Museu de la Vida Rural ocupa la casa pairal de la família Carulla. Però, l'indret més espectacular és la cova de la Font Major. El naixement del riu Francolí és una surgència del curs d'aigua de la cova.

Poblet
A la falda de les muntanyes de Prades, envoltat de boscos i conreus, apareix el monestir de Poblet. En el conjunt es poden apreciar tres recintes diferenciats: el primer recinte, que es dedicava a la labor agrícola i industrial, i on hi ha la Porta de Prades i, la Capella de Sant Jordi; el segon recinte, el que es feia servir per a les activitats en contacte amb el món exterior del monestir, i on es troba la Porta de Daurada, la plaça Major i la creu de pedra, i la façana barroca de l'església major; i, el tercer recinte, un espai de clausura i vida espiritual, amb la Porta Reial, el locutori, l'antic celler, el claustre, el "templet" o lavabo. Refectori, calefactori, biblioteca, la Sala Capitular, el dormitori, l'església, el retaule major i el Panteó Reial.

Si vols ampliar la informació escolta el programa de ràdio