24.9.20

L'Alt Empordà

Aquesta ruta abasta la famosa recepta empordanesa de mar i muntanya. Des de Figueres al Cap de Creus, ja al final de la serralada pirinenca, també recorre conjunts monumentals com Sant Pere de Rodes, pobles plens d'encant com Cadaqués i el Port de la Selva, i espais naturals com el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà.

Figueres
En sentir el nom d'aquesta ciutat, capital de comarca de l'Alt Empordà, segur que et ve un nom al cap. I és que, Figueres té un gran dinamisme cultural i econòmic.
Entre els nombrosos centres d'interès de la ciutat cal destacar l'església parroquial de Sant Pere, la rambla on trobem el Teatre-Museu Dalí i la Torre Galatea. A la ciutat també hi ha el Museu de l'Empordà i el Museu del Joguet.
Als afores trobes el parc municipal i el recinte del castell de Sant Ferran.

Castelló d'Empúries
Està situat a la vora del riu Muga i damunt d'un promontori. Només arribar a la vila, crida l'atenció el pont vell, que ja et convida a entrar a aquest encís medieval. Es conserven restes de l'antiga muralla, la Llotja de Mar, i de la casa de la vila. També el Rentador públic i, les muralles amb el Portal de la Gallarda.
En destaca l'església de Santa Maria de Castelló, l'antic palau comtal del qual només en resten els vestigis. 
Empuriabrava és una urbanització que s'ha construït on antigament hi havia uns aiguamolls, donant-li així un caràcter fluvial.

Aiguamolls de l'Empordà
És una de les zones humides més importants, amb una extensa varietat de flora i fauna. Cal apuntar el valor ecològic dels aiguamolls com a punt d'acollida de nombroses espècies d'aus que hi fan niuada. Un espai que cal visitar.

Roses
El que millor defineix la vila de Roses és la seva badia. La pesca ha estat des de sempre una de les principals activitats de la població. 
Als voltants del terme, a la carretera que du a la cala Montjoi, hi ha el dolmen del corredor de la creu d'en Cobertella, el més gran trobat a Catalunya.
De la ciutadella de Roses en destaca la Porta de Mar i les ruïnes del monestir benedictí de Santa Maria de Roses.

Cadaqués
Les vistes sobre el golf de Roses i l'Empordà que ofereix la carretera que mena a Cadaqués són de gran bellesa. 
La població segueix conservant l'aspecte a rusticitat marinera. Per això, cal fer una passejada sense rumb fix pels carrers costeruts de la vila vella. 
L'església parroquial de Santa Maria presideix el nucli antic i s'alça, ben visible, enmig del conjunt de cases blanques. 
Un lloc amb una gran tradició artística que ha fet que hi hagi nombroses galeries d'art i edificis com la casa Rahola o la Casa Blava
El paisatge de l'entorn, marcat per la presència de la pissarra, li confereix un aspecte feréstec, acompanyat per la presència constant del mar. La costa clivellada de cales i petites platges, com ara la badia de Jóncols, la badia de Portlligat i les platges de s'Alqueria, té un encant auster inoblidable.

Portlligat i el Parc Natural del Cap de Creus 
Ben a prop de Cadaqués es troba el santuari de Sant Baldiri i l'antic nucli de pescadors de Portlligat, situat a la badia des d'on es té una visió de l'illa del mateix nom. S'hi pot arribar a peu, per l'antic camí de Portlligat. La casa de Salvador Dalí crida l'atenció. 
El recorregut es perllonga fins al Parc Natural del Cap de Creus
El far s'enlaira a 79 m sobre el mar. El cap de Creus, el punt més oriental de la península Ibèrica, representa el tram final de la serralada pirinenca, que des d'aquí segueix, submergida a la Mediterrània enllà.

Port de la Selva
Petita població d'antigues cases de pescadors i carrers costeruts que, malgrat les noves edificacions, encara conserva un cert encant. La seva bona situació a recer de la badia i les cases a tocar del moll componen el paisatge urbà presidit per l'església parroquial de Santa Maria de les Neus.

Sant Pere de Rodes
Al vessant de la muntanya de la Verdera es dreça, a 520 m, el monestir de Sant Pere de Rodes. És un mirador magnífic sobre la badia del Port de la Selva, el cap de Creus i part del golf de Lleó. És recomanable, a més de visitar el conjunt monàstic, fer una passejada fins a l'església de Santa Helena i pujar al castell de la Verdera.

Peralada
Aquesta població, avui eminentment turística, en temps passats havia estat un dels nuclis medievals més importants de l'Empordà. El nucli antic conserva l'aire medieval, amb restes de muralles i bells casals gòtics, com la casa natal de Ramon Muntaner, el claustre romànic de Sant Domènec, l'església parroquial de Sant Martí de Peralada, el convent del Carme, i el castell de Peralada, que ara és seu d'un casino.


Vilabertran
Té aspecte de vila agrícola, amb una fèrtil horta que fa de marc al conjunt monumental del monestir de Santa Maria de Vilabertran. De l'església de Santa Maria en destaca la torre ferma del campanar, el claustre i la sala capitular. El palau Abacial és considerat com un dels millors exponents del gòtic civil català.

Sant Llorenç de la Muga
La zona de Sant Llorenç de la Muga, Albanyà i els contraforts de Bassegoda és bonica de descobrir amb una petita excursió des de Figueres. 
Passada la localitat de Llers s'arriba a Sant Llorenç de la Muga. Cal destacar-ne el pont medieval sobre el riu Muga, les restes del castell, la torre de guaita i l'església
En sortir del poble, direcció a Albanyà, et toparàs amb un altre pont medieval al costat de l'ermita de Sant Antoni. Més endavant sorprèn el campanar de l'església romànica
A partir d'Albanyà es pot seguir per una pista forestal. Al camí hi ha bons racons per banyar-se, sobretot a la confluència del torrent de Pincaró i el riu Muga.

Si vols ampliar la informació escolta el programa de ràdio