24.9.20

L'Empordanet

El Baix Empordà, o també conegut com l'Empordanet, ofereix paisatges ben diferenciats. Una costa plena de bellesa, cales d'ensomni amb unes aigües ben tropicals, platges amb pinedes ran de mar, o els petits arxipèlags de les illes Medes i les Formigues. A l'interior, s'hi troben un seguit de pobles medievals i ruïnes d'antiquíssims establiments.

Monells, Cruïlles i Sant Sadurní de l'Heura
Són tres municipis amb interessants conjunts arquitectònics romànics. A Monells cal veure la plaça Major i el carrer dels Arcs.
De Cruïlles, cal destacar-ne el monestir de Sant Miquel.
A Sant Sadurní de l'Heura es pot passejar pels carrers de cases vuitcentistes fins a trobar l'església romànica.

La Bisbal d'Empordà
Un cop travessat el riu Daró ens trobem les Voltes, un seguit de cases porticades. Un passeig pel poble du al palau-castell episcopal, i a la plaça Major que és l'antiga plaça d'armes del palau.
La Bisbal és coneguda per la seva ceràmica, es poden trobar nombrosos tallers al poble.

Vulpellac
A aquest petit poble hi ha el castell de Vullpellac, que només es pot visitar per l'exterior perquè és de propietat privada. Pertanyen al castell, l'església de Sant Julià i la capella de Santa Basilissa.

Ullastret
Les ruïnes d'Ullastret són les restes de l'antiga ciutat ibèrica. La muralla encerclada per xiprers i oliveres envolta onze hectàrees que inclouen l'acròpoli. A prop es troba la capella de Sant Agustí.

Peratallada
A Peratallada es prohibeix el pas de cotxe, però a tot l'entorn del poble hi ha espais habilitats com a aparcaments. Si hi vas en temporada alta, hauràs de pagar. Un bon moment per visitar aquestes poblacions medievals és a primera hora del matí o al vespre, quan el sol il·lumina la pedra amb un to càlid.
Cal destacar les muralles amb les tres torres, i la plaça Major. El castell medieval és un hotel-restaurant, pots demanar de donar un cop d'ull, potser hi ha sort.
Un altre punt d'interès és l'església de Sant Esteve.

Palau-Sator
És una altra interessant població medieval emmurallada, a la qual s'accedeix per un carreró estret que obliga el visitant a passar per sota de la torre de les Hores. Seguint per la mateixa carretera que passa per Palau-Sator es troba al cap de poc l'església de Sant Julià de Boada.

Palafrugell
És molt bucòlic veure les vistes de Palafrugell mentre llegeixes l'obra de Josep Pla: El quadern gris, Cartes de lluny o Homenots. Però també pots visità el carrer Estret i l'església de Sant Martí.
Sortint de la població és bonic veure el cap Roig, i el jardí botànic on també hi ha el castell. No ens podem oblidar de donar un cop d'ull a les illes Formigues.


No podem marxar sense veure Calella de Palafrugell: el mirador de la punta dels Burricaires i el port d'en Calau, des d'on es pot contemplar el carrer de les Voltes. També podem fer un passeig per la platja del Canadell, o dirigir-nos cap a Llafranc i pujar al cap de Sant Sebastià i l'ermita. Darrere de l'ermita hi ha un petit camí que condueix al dolmen de can Mina dels Torrents, i un altre que va cap a la gruta de Sant roc.


Aiguablava
És una de les cales més grans del Baix Empordà. Es troba entre la punta des Mut, des d'on surt un camí que ofereix boniques vistes, i la urbanització Fornells. Un cop vista la platja d'Aiguablava podem anar fins al capdamunt de la urbanització de Fornells, que hi ha una meravellosa vista de la platja.

Begur
D'aquest poble en destaquem el castell que corona el turó al voltant del qual s'estructura el poble. Aquest és un bonic passeig que es pot fer des del poble. Si és així, al llarg del camí trobaràs quatre torres de defensa i el Mas Morer. Quan arribis al cim del turó podràs contemplar unes magnífiques vistes de l'Estartit i les illes Medes, de Begur i de la plana de l'Empordà.
A la plaça de la vila hi ha l'església.
Sortint de Begur cal seguir la carretera que torna a dur a la costa, en direcció a sa Tuna. Aquesta cala, juntament amb la d'Aiguafreda i la de sa Riera, coronada pel cap sa Sal, conformen un dels paratges més característics d'aquesta part de la costa.

Pals
Abans d'arribar a Pals, es poden observar els camps arrossers, especialment durant la primavera les tonalitats són ben boniques.
La població és un recinte medieval. El seu nucli antic, compost pel barri del Pedró s'alça damunt d'un turó d'on sobresurt la torre de les Hores. Si aparquen a Ca la Pruna, mansió gòtica i actualment el Museu d'Arqueologia Submarina, tot just començar la pujada al turó, ja es veuen les primeres cases de pedra antigues. Carrerons estrets i amb força pendent estan flanquejats per muralles i cases medievals.
A l'esplanada del Pedró hi ha el mirador de Josep Pla, amb unes magnífiques vistes de la plana de l'Empordà, el castell de Montgrí, les illes Medes i el Canigó. Just al costat hi ha l'església de Sant Pere.
Sortint de Pals, a uns 5 km, es troba el molí de Pals.

Torroella de Montgrí
Per pujar al castell de Montgrí, situat damunt del massís del mateix nom, s'ha de fer a peu, i per tant cal aparcar a Torroella. L'ascensió dura uns 50 minuts per un itinerari senyalitzat i sense pèrdua. La vista de les gavarres i el mar des del cim és magnífica.
El poble de Torroella de Montgrí conserva un interessant nucli medieval, envoltat de les restes de les antigues muralles: la torre de les Bruixes i el Portal de Santa Caterina. A la plaça Major porticada hi ha l'edifici gòtic de la casa de la vila i la capella de Sant Antoni. L'església parroquial de Sant Genís també és d'estil gòtic.

l'Estartit
L'Estartit és el barri marítim de Torroella. Les illes Medes, la reserva marina que hi ha just davant de la població, estan formades per una agrupació de set illes. Es poden visitar però només voltant-les en embarcació o fent submarinisme.

Bellcaire d'Empordà
El poble està situat al peu del turó on es troba el magnífic castell-palau de Bellcaire. També allotja una capella dedicada a santa Maria.

l'Escala
És una població pescadora d'on són famoses les anxoves. A més de passejar per la platja, es pot agafar la desviació a la cala Montgó i pujant el camí cap als Crestats (a mà dreta de la cala), es recorre un bonic paisatge.

Empúries
Les restes conservades del jaciment arqueològic d'Empúries inclouen l'antiga ciutat grega d'Emporion (mercat), i la romana Emporiae, construïda per Juli Cèsar. Les ruïnes estan situades en una privilegiada esplanada des d'on es contempla el mar i el golf de Roses.
De la Neapolis es conserven restes de dos temples (el d'Esculapi i el de Zeus Serapis). Al costat del primer temple hi ha la torre de guaita i les cisternes d'aigua. De l'àgora se'n conserven tres pedestals. En direcció al mar hi ha les ruïnes de la stoa, o mercat obert, darrere de la qual es pot observar la base d'una basílica paleocristiana.
I de la ciutat romana s'hi poden contemplar les restes d'un ampli fòrum, les restes de les muralles, l'amfiteatre i dels mosaics de les cases romanes excavades.
És recomanable visitar-ho en un dia assolellat per poder contemplar tota la bellesa del paisatge, o durant el juliol o agost fer-hi una visita nocturna, ja que al capvespre les restes adquireixen una tonalitat especial.

Sortint del recinte podem anar a Sant Martí d'Empúries a fer un petit tomb per la platja d'Empúries on es troba l'escullera hel·lenística, i on es veuen les ruïnes.

Verges
És coneguda per diverses personalitats, i per la tradició de la Dansa de la Mort. Cada Dijous Sant l'escenificació de la Passió de Jesucrist recorre els carrers de la població, mentre cinc persones adultes i cinc criatures vestides d'esquelets dansen al so del tabal. D'origen medieval, la comitiva omple de misteri i tenebrisme els carrers de la vila per on discorre.

Castell Gala Dalí de Púbol
El pintor Salvador Dalí va passar part dels últims anys de la seva vida al castell de Púbol, residència de la seva dona Gala. Es pot visitar la casa-museu per veure l'empremta del pintor. L'església gòtica de Sant Pere complementa la visita.

Si vols ampliar la informació escolta el programa de ràdio