9.9.20

Tortosa i el Delta de l'Ebre

D'aquestes dues comarques, el Montsià i el Baix Ebre, hem de destacar Tortosa i el Delta de l'Ebre. La capital de comarca amb nombrosos monuments. I un dels hàbitats aquàtics més importants de la Mediterrània occidental, el Delta. Aquesta visita, al parc natural, et permet gaudir de les seves platges, d'excursions en bicicleta o d'un entorn tranquil, entre altres.


Tortosa 
Ciutat bimil·lenària i capital del Baix Ebre, atresora un important conjunt monumental fruit dels constants assentaments: ibers, romans, visigots, àrabs, fins a la conquesta de Ramon Berenguer IV amb l'ajuda dels templers i genovesos. Al seu pas les cultures han deixat empremta, principalment el castell de la Suda, d'on pots gaudir d'una magnífica vista de la ciutat, del massís dels Ports i de tot el territori en conjunt. Compta amb l'únic cementeri àrab descobert de tot Catalunya. 

Al peu del castell hi ha els jardins del Príncep, es tracta d'un conjunt d'escultures sobre l'home, la seva motivació i el seu destí. A partir d'aquí és bonic deixar-se perdre pel nucli antic de Tortosa: el carrer de la Rosa, fins a la plaça de la Cinta, que limita amb l'encisador portal del Romeu. Tot seguit podem fer una visita a la catedral de Santa Maria (l'accés es troba a Porta de Palau), el conjunt dels Reials Col·legis, on també es troba l'Espai Sant Domènec. 
Una altra part de Tortosa que no passa desapercebuda és el call jueu, amb el seu traçat urbà i entramat de carrerons estrets i blancs. Podem acabar fent un passeig vora del riu Ebre. 

Per a mi, una cosa que no pot faltar en una visita, és l'oportunitat per gaudir de la gastronomia. En aquest cas, l'arròs i el marisc del delta de l'Ebre, de l'horta d'interior o del vi de la DO Terra Alta. O alguns dolços típics de Tortosa: menjar blanc, pastissets de cabell d'àngel, taronja o xocolata, la sopa de la reina...

Amposta 

Casa de fusta

També capital, però en aquest cas del Montsià, Amposta se situa al marge dret del riu Ebre. Una de les principals entitats culturals del territori, per conèixer els trets imprescindibles de la comarca, és el museu dedicat a la història, l'etnografia, l'ecologia, l'economia i la geografia del delta de l'Ebre i les Terres de l'Ebre. El terme municipal arriba fins al centre del Delta, on destaca la Casa de fusta -centre
Bassa de l’Encanyissada

d'interpretació ornitològic- situada al costat de la llacuna de la Tancada. Als afores de la casa trobareu un mirador excepcional per mirar la fauna de la zona.

Sant Carles de la Ràpita 
És una població amb importància pesquera. En són testimonis el port pesquer i la llotja, tot i que la subhasta, avui en dia és mecanitzada, la pots veure en acció al voltant de les 16.30h. Un altra visita recomanable és la de les Salines de la Trinitat, un centre de producció de sal. També tens l'opció de pujar a la Torreta o Turó de la Guardiola que ofereix una magnífica panoràmica del delta de l'Ebre.

Sant Jaume d'Enveja 
La meitat del terme municipal es troba dins el Parc Natural del delta de l'Ebre, de manera que anar en bici o caminar sempre és una bona opció. També ho és aturar-se a Lo Passador per veure pondre's el Sol o, si és ben d'hora veure com surt el Sol des de la platja de Migjorn. Banyar-se en les platges gairebé desertes del Migjorn, el Serrallo i la Platjola és tota una experiència.

Deltebre 
El municipi se situa al bell mig del Delta de l'Ebre, per això el cultiu de l'arròs i el turisme s'han convertit en el principal motor de la població. El Parc Natural del delta de l'Ebre és un dels espais més singulars amb una rica diversitat d'ambients i constitueix l'hàbitat aquàtic més extens de Catalunya. 
El parc natural compta amb moltes àrees d'interès, com l'Encanyissada, la Tancada, els Ullals de Baltasar, la punta de la Banya, l'illa de Buda, el Migjorn, la Desembocadura, la punta del Fangar, la Bassa de les Olles, la llacuna del Canal Vell i el Garxal. També és possible visitar-lo amb vaixells turístics. 
No marxis sense veure una cabana típica de la zona, el seu color blanc i la forma característica et transportarà, en aquesta terra d'arròs, hortalisses i aigua.

 

Si vols ampliar la informació escolta el programa de ràdio


Si vols ampliar la informació:
Escolta el programa de ràdio!