24.9.20

El Maresme

Al llarg de 50 km de costa, el Maresme és una comarca entre les serres del Montnegre i el Corredor i la Mediterrània, amb una bonança climatològica que en fa de les poblacions úniques com a centre turístic.

En aquest cas, no és una ruta circular per tant et proposem fer-la des de Badalona fins a Pineda de Mar o a l'inrevés, de Pineda a Badalona. També t'oferim diverses alternatives per si hi vols dedicar més d'un dia en aquesta comarca. Però recorda que, si la vols fer tota en un dia hauràs d'anar cara barraca i cada activitat que facis sumarà temps a l'itinerari.

Nosaltres farem de Badalona a Pineda de Mar. Aparcar al centre de Badalona de manera gratuïta pot ser missió impossible.

Badalona
El nucli més antic de la vila s’estructura al voltant de l’església de Santa Maria. Altres edificis d’interès històric de la ciutat són La Torre Vella i La Torre Mena. També hi ha construccions d’estil modernista com Can Agustí o la Casa Mir.
La majoria de restes arqueològiques de l’època romana que han trobat a la vila es poden contemplar al Museu Municipal. La Venus de Badalona és la peça més destacada. A més, al soterrani del museu es poden veure les termes romanes.
Es pot fer un passeig fins a les platges de la ciutat, s’hi pot arribar pel passeig marítim, un lloc genial per patinar. En aquesta localització, durant les festes de Maig, en honor a Sant Anastasi, fan la Cremada del Dimoni.

A 3 km de Badalona es troba el monestir de Sant Jeroni de Murtra.

Alella
És coneguda pels seus vins, que tenen denominació d’origen. La població està situada entre mar i muntanya, envoltada per camps de conreu i boscos. El monument més destacable és l’església gòtica de Sant Feliu. A prop de l’església hi ha la Cooperativa Vinícola. A la mateixa vila, com a la rodalia, hi ha diverses bodegues, una d'elles és la Bodega vinícola.

Vilassar de Mar
Té un bon passeig marítim per fer-hi una passejada. Però, sobretot, s’ha de passar pels carrers de la població, com el carrer dels Balcons, on hi ha diverses cases modernistes. Et pots apropar a l’església de Sant Joan, i també és interessant anar a la torre de defensa Can Nadal. I, recorda, no pots marxar d'allà sense fer el típic vermut Espinaler.

Cabrera de Mar
Cabrera de Mar és una població petita envoltada de boscos, d’on cal visitar les restes del Castell de Burriac, d’allà hi ha unes bones vistes del mar i del maresme.

Argentona
Terme conegut per les seves fonts, més de 200, com les de Burriac, Sant Domènech, Argentona, Clarà i Ballot. El nucli s’estructura al voltant de l’església de Sant julià. El Museu del Càntir, a la plaça de l’Església, hi ha una important col·lecció. A la zona nova d’Argentona, hi ha cases d’estil modernista i al costat del riu, es pot contemplar la masia fortificada de Can Cabanyes. 
En direcció a Cabrera hi ha un interessant edifici modernista, Can Garí. A les rodalies de la població, com en altres viles properes, s’han excavat restes de poblats ibèrics i romans, com el Turó de Matacabres i els de Can Pins.

Mataró
L’antiga Iluro és la capital de la comarca. Té un important port esportiu, acompanyat de les seves platges de grans dimensions. La basílica de Santa Maria, situada al nucli antic, i la capella de la Mare de Déu dels Dolors són dues localitzacions per visitar. A prop, al carrer d’Argentona, hi ha diverses cases modernistes. Al Museu de Mataró es mostren troballes relacionades amb la història de la ciutat i exposicions temporals.
Si aquesta visita pot coincidir amb la Festa Major de la ciutat Les Santes, segur que no te'n penediràs.

Arenys de Mar
La vila està estructurada al voltant d’una ampla riera que comunica la muntanya i el mar. Població d’arrels marineres que també coneixem per l’escriptor Salvador Espriu, qui va escriure Cementiri de Sinera (Arenys escrit al revés). El cementiri també és un lloc per visitar i contemplar les escultures. L’església de Santa Maria també és un lloc per anar. I el Museu de la Punta Frederic Marès, instal·lat a l’antic hospital Xifré.

Canet de Mar
Ha anat creixent al voltant de la riera. Només entrar a la població, per l'N-II, trobem mostres d’arquitectura modernista, com ara l’Ateneu o la Casa Roura. El passeig pel poble ha de passar per l’església gòtica de Sant Pere. També es pot aprofitar per anar al santuari de la Misericòrdia. O si prefereixes pots fer una visita a la masia on es troben el grup teatral Els Comediants. En aquest municipi es celebra el mític Canet Rock.

Sant Pol de Mar
La platja de Sant Pol és una de les més boniques del Maresme. Els carrers que l’envolten, les cases blanques i l’ermita de Sant Pau, des d’on es gaudeix d’unes bones vistes. Un altre edifici religiós, que també es pot visitar és l’església de Sant Jaume. Hi ha altres edificis interessants com l’Escola Pública i, Can Planiol. El poble també té un Museu Municipal. Al voltant de la població s’han descobert restes arqueològiques com el poblat iberoromà del Farell o el Castrum del Morer. Seguint l'N-II, trobem un aparcament, aquest ens permetrà accedir a les platges, més tranquil·les i boniques.

Calella
El Far
En aquesta població es conserven edificis d'estil gòtic, com el
Museu Arxiu Municipal. L'església de Santa Maria de Calella manté la portalada barroca d'un temple anterior. Calella es va convertir, gràcies a la seva platja, en un centre turístic. I un dels seus atractius és que, en una de les platges es pot Escalar.
El Parc Dalmau, de gran extensió i riquesa de jardins, és l'altre atractiu de la ciutat. Segur que et vindrà de gust fer una caminada pel Montnegre i el Corredor.



Pineda de Mar
També té una gran platja. En el seu nucli antic, al carrer Major, es pot contemplar una creu de terme gòtica, així com edificacions interessants. Al carrer del Mar hi ha una "bellaombra" un arbre plantat fa més de 140 anys. L'església de Santa Maria, situada just al costat de la carretera, té al davant, els vestigis d'una creu de terme d'estil flamíger. Al turó de la Guàrdia, es mantenen en peu quatre arcs d'un aqüeducte romà. Per acabar aquesta ruta, què et sembla si ens comprem la camiseta de I love Pineda.

Si vols ampliar la informació escolta el programa de ràdio


Si vols ampliar la informació:
Escolta el programa de ràdio!