24.9.20

El pantà de Sau i el Collsacabra

Sens dubte, dos indrets com el pantà de Sau i el Collsacabra destaquen en els paisatges més jolius de Catalunya. Ambdós, ens porten a un viatge entre aigües i cingleres o, antics pobles i la ciutat de Vic.

Capital de la comarca d'Osona, amb un nucli antic testimoni de segles d'història. Les muralles corresponen al cinturó actual de les rambles que envolten el nucli antic, encara se'n poden apreciar part d'elles. A la zona de Queralt hi ha el pont romànic sobre el riu Mèder.

La plaça Major o del Mercadal és el centre neuràlgic de la ciutat, envoltada de les cases modernistes de Comelles, Costa i Cortina, i les barroques i renaixentistes, com les cases Tolosa, Moixó o Beuló. Ben a prop de la plaça s'alça la casa de la ciutat. En el passeig del nucli antic també hi ha altres edificacions interessants com ara la Casa Cortada, la Casa Galadies, Casa Masferrer, la Casa Bojons, o la casa barroca de Parrela. Tot passejant, també hi ha l'església i el convent de Santa Teresa, l'església barroca de Sant Felip, l'església dels Dolors o l'església de la Pietat.

Un dels monuments més importants de la ciutat és la Catedral de Sant Pere. A pocs metres es troba el Palau Episcopal. També hi ha el Museu Episcopal.
Per altra banda, hi ha el temple romà i les restes del castell dels Montcada. També es pot visitar el Museu de l'Art de la Pell.

Folgueroles

Compta amb cases dels s. XVII i XVIII. Amb l’església parroquial de Santa Maria i la casa pairal del poeta Jacint Verdaguer, situada al carrer Major, que ha estat convertida en un museu.


Pantà de Sau

La imatge del pantà de Sau i els cingles de Tavertet és un paisatge molt atractiu. Segons el nivell del pantà es podrà contemplar l’antic poble de Sant Romà de Sau negat per l’aigua. El pantà allotja les instal·lacions del Club Nàutic de Vic-Sau i les del parador de turisme del mateix nom, així doncs, podem navegar amb caiac i apropar-nos una miqueta més al campanar del poble.


Rupit i Pruit

Abans d’arribar a Rupit es veu l’església de Sant Joan de Fàbregues. El recorregut de Sant Joan a Rupit és espectacular, farcit d’indrets com ara la roca de l’Agullola o el salt de Sallent.

Des de la pista, gaudiràs d’unes bones vistes de Rupit. Al carrer de Fossar, es troba la típica casa de la Ferreria, el pont penjant, el pont medieval, l’església parroquial de Sant Miquel o l’ermita de Santa Magdalena.

El nucli antic de Pruit es va desenvolupar a redós de l’església de Sant Andreu.


Tavertet

Església de Sant Cristòfol

És una petita població on es conserven una cinquantena de cases bastides entre els s. XVII i XVIII, i l’església parroquial de Sant Cristòfol. Als afores hi ha l’església de Sant Miquel de Sorerols, a prop de les restes del castell. Hi ha altres monuments d’interès com el Santuari de Sant Corneli, l’església de Sant Bartomeu Sesgorgues o el castell del Puig de la Força. Per posar la cirereta al recorregut, tenim les vistes de Tavertet, les coves i les balmes, com ara l’avenc de la Bora Fosca, amb corredors plens d’estalactites.


Manlleu

Del seu nucli antic cal destacar les ruïnes del monestir de Santa Maria de la Gràcia. Darrere les ruïnes, hi ha l’església de Santa Maria de l’Assumpció. L’altre temple interessant de la vila és l’església de la Preciosíssima Sang.


Torelló

Santuari de Rocaprevera
Situat a la vall del Ges, on conflueixen el riu que dóna nom a la vall i el riu Ter. Un passeig per la plaça Major porticada on hi ha les cases senyorials de Can Coll i Can Perrella. De la vila també són interessants l’església de Sant Feliu, la torre Pericas i l’ermita de Sant Ferriol, propera a Can Codinac. Als afores, es troba el Santuari de Rocaprevera. D'aquesta població també en destaca el Festival de Cinema de Muntanya.



EL BANDOLER PEROT ROCAGUINARDA


Tavèrnoles i Savassona

De Tavèrnoles cal destacar els masos que hi ha escampats pel terme, com ara el Banús, Can Serrabou o el Reguer. L’atractiu més notable és l’església de Sant Esteve de Tavèrnoles.

El terme de Savassona és dins el municipi de Tavèrnoles. D’aquí cal remarcar el castell de Savassona i, l’església romànica de Sant Pere de Savassona. Encimbellada en un puig proper al coll de Savassona es troba l’església de Sant Feliuet de Savassona. Sota hi ha la Pedra dels Sacrificis.


Sant Pere de Casserres

Cal aturar el cotxe i passejar fins al monestir de Sant Pere de Casserres.


Si vols ampliar la informació escolta el programa de ràdio