24.9.20

El Penedès i el Garraf

Recorrent el Penedès i el Garraf es gaudeix en parts iguals de la costa i d'un interior caracteritzat pel conreu de la vinya.

El Vendrell
La capital de la comarca del Baix Penedès s'estén per la plana interior. Inclou les platges de Coma-ruga, Sant Salvador i el Francàs. L'església parroquial de Sant Salvador és un edifici neoclàssic. En aquesta població trobem l'edifici cultural del Museu Deu i la casa museu d'Àngel Guimerà.

LA FESTA MAJOR DE VILAFRANCA

Vilafranca del Penedès

No es pot entendre Vilafranca sense la important indústria vinícola de la zona. Del conjunt monumental, cal anomenar l’església basílica de Santa Maria. Al costat hi ha el Palau del Fraret, i al davant el monument als castellers. Davant el temple, l’antic Palau Reial, que actualment és el Museu de Vilafranca i el Museu del Vi. La capella de Sant Pelegrí està adossada al palau, i la dels Dolors, al costat de l’anterior. Aquest és un recorregut que gira al voltant de la plaça de Santa Maria. El convent de Sant Francesc, a la rambla i, l’església de Sant Joan a la plaça del mateix nom, també es poden visitar.


Sant Sadurní d’Anoia

Un gran nombre d’elaboradores de cava es troben en aquesta població. La visita passa per alguna de les caves, la majoria accepten visites sobretot les més populars. Moltes, a més de mostrar el procés d’elaboració del cava, també tenen un interès arquitectònic. Destaquem les caves Codorniu o Freixenet, per típiques i tòpiques.


Olèrdola

Val la pena fer una visita al recinte emmurallat. El municipi està dividit en quatre nuclis: Moja, Sant Pere Molanta i Viladellops, comunicats per una carretera local. Passant per Sant Miquel d’Olèrdola, trobem un trencall que s’enlaira fins al turó de Sant Miquel d’Olèrdola, on hi ha un conjunt arqueològic. Cal destacar-ne les muralles romanes, l’església de Sant Miquel, les restes del castell, i les del recinte emmurallat. Es pot visitar el Museu monogràfic.


Vilanova i la Geltrú

El seu litoral urbà fa més de 4 km i conviu amb una antiga tradició pesquera. El nucli antic anomenat Adarra és l’origen iberoromà de la població. Es pot contemplar la porta de les muralles al Portal del Nin, també anomenat del Negrell, la plaça de l’Ajuntament, el Museu Romàntic Can Papiol, la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer, el Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués, i el Museu del Ferrocarril.

La gastronomia és un dels altres atractius de Vilanova i la Geltrú: bull de tonyina, l’all cremat, el rossejat, l’espineta, els ranxos de peix i el xató.

També destaquem el calendari festiu vilanoví amb festes com els Tres Tombs, el carnaval o la festa major, on la població pren un altre color.


Sitges

Situada en un penyal mirant el mar, una de les ciutats turístiques per excel·lència, té cases destacades com en la que va viure el pintor Santiago Rusiñol, el Cau Ferrat, on ara hi ha un museu amb una gran quantitat d’obres. El col·leccionista Charles Deering va fer el mateix, i va transformar l’antic Hospital de Sant Joan Baptista en un espai per dipositar-hi les seves col·leccions. El Palau Maricel, que també gaudeix d’unes bones vistes de la Mediterrània, de la platja de Sant Sebastià i de la població. El Racó de la Calma és un carrer estret que et condueix a l’església parroquial de Sant Bartomeu i Santa Tecla. El Museu Romàntic Can Llopis també és una obra arquitectònica.

D’aquesta vila hem de destacar el Festival Internacional de Cinema Fantàstic. També té una gran oferta nocturna, gastronòmica i hotelera. Així com, les platges i el passeig marítim.

Sitges és una població GayFriendly, on es celebra durant dies el Dia de l’Orgull durant el mes de juny. També han pres anomenada les festes del Carnaval.


Calafell

Cal destacar les restes de la ciutadella ibèrica, que ha estat reconstruïda i ambientada. Mereixen una menció les restes del castell, i els més de 5 km de platges.

Si vols ampliar la informació escolta el programa de ràdio