24.9.20

El Vallès Occidental

L'itinerari que transcorre pel Vallès Occidental té un gran contrast paisatgístic: Les dos grans ciutats de Sabadell i Terrassa i; el pulmó verd de la comarca, el parc natural de Sant Llorenç del Munt i la serra de l'Obac.

Sant Cugat del Vallès
En cal destacar el monestir de Sant Cugat, especialment l'església i el claustre. El nucli antic, que es troba al voltant del monestir, conserva part de l'antiga estructura medieval. Darrerament, a Sant Cugat del Vallès s'han construït nous nuclis residencials, un teatre, un auditori, cinemes i un camp de golf.

Terrassa
Masia Freixa

De l'època medieval, en destaca el conjunt monumental de les esglésies de Sant Pere. La de Sant Pere és la més gran, al costat hi ha el baptisteri de Sant Miquel i, la tercera església és la de Santa Maria.
Al costat d'aquest conjunt medieval hi ha el parc de Vall Paradís, que recorre els 2,5 km d'un antic torrent. Al parc hi ha el castell-cartoixa deVallparadís, que allotja una secció del Museu de Terrassa. 

Al nucli antic de la vila hi ha les restes del castell-palau: la torre del Palau. Al costat del Palau, la basílica del Sant Esperit. L'Ajuntament d'estil neogòtic i la Casa Alegre de Sagrera o, l'antiga Masia Freixa, al parc Sant Jordi, i l'antiga fàbrica del Vapor Aymerich, Amat i Jover, que allotja el MuseuNacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, són espais que s'han de visitar. Un altre museu que hi ha a la ciutat és el Museu Tèxtil


Parc natural de Sant Llorenç del Munt i la serra de l'Obac
PN Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac

Les muntanyes del parc natural de Sant Llorenç del Munt i la serra de l'Obac van ser el primer espai natural protegit de l'estat. El parc consta de dos relleus: Sant Llorenç i la serra de l'Obac, separats per la riera de les Arenes. El recorregut pel parc s'ha de fer a peu. És recomanable aparcar a l'espai del coll d'Estenalles, des d'on surten diverses excursions: la que porta al cim de la Mola, al monestir de Sant Llorenç i al curiós monòlit del Morral del Drac. Si no us ve de gust caminar, al coll d'Estenalles hi ha una àmplia esplanada on aturar-se a descansar.


Mura
Església de Sant Martí

Situat al peu del vessant nord del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, conserva un curiós i enrevessat traçat medieval en els seus carrers. Val la pena passejar-hi! Es pot visitar, per exemple, l'església de Sant Martí.
I als voltants de Mura hi ha vàries excursions senyalitzades. Una d'elles és la de les Coves de Mura, i una altra és fins a les fonts de Mura. Totes dues parteixen del Centre d'Interpretació de la població.


Sabadell
Torre de l’Aigua

El nucli antic de la ciutat està situat al voltant del "racó del campanar": l'església neogòtica de Sant Fèlix. És un lloc agradable on iniciar un passeig pel centre de Sabadell. A prop de l'església hi ha l'edifici modernista de l’Espai Cultura Fundació Caixa de Sabadell i la Casa de la Vila. Al davant mateix hi ha una escultura a Sallarès i Pla.

La casa de l'escriptor Joan Oliver s'ha convertit en una sala d'exposicions temporals. Al Museu d'Art de Sabadell es pot seguir un recorregut per l'art dels pintors locals. I al Museu de l'Institut de Paleontologia Miquel Crusafont es pot admirar peces com dinosaures i fòssils de mamífers. 
El Parc Catalunya allotja un observatori astronòmic. Al seu costat hi ha la zona comercial, l'Eix Macià. No ens podem oblidar de l'emblemàtica Torre de l'Aigua.


Si vols ampliar la informació escolta el programa de ràdio




Segueix el camí. 

Trobaràs marcades les localitzacions, àrees camper, aparcaments, etc.