24.9.20

El Vallès Oriental

El Vallès Oriental ofereix importants al·licients: la zona de Gallecs -on el conreu de la terra ha preservat una important zona natural-, les aigües termals de Caldes de Montbui, la pintoresca vila de Gallifa, Sant Miquel del Fai o ciutats com Granollers i Mollet del Vallès.

Mollet del Vallès
El campanar de l'església de Sant Vicenç és l'únic vestigi que es conserva dempeus de la primera etapa de la història de Mollet del Vallès. Altres edificis interessants són algunes masies i cases pairals medievals, com la masia de Can Borrell, la masia de Can Lledó i les masies de Can Pantiquet i Can Flaquer. Cal destacar el llegat de l'artista local Joan Abelló, entre d'altres, aplegat al Museu que porta el seu nom.

Gallecs
És un conjunt de masies. El seu entorn és un parc natural. Val la pena aturar-s'hi i passejar una estona. Al poble s'hi pot visitar l'església de Santa Maria.

Caldes de Montbui
La població és famosa per les seves aigües termals i per la llarga tradició dels seus balnearis. Al nucli de la visita es troba al centre del poble: a la plaça de la Font del Lleó. Allà hi ha les antigues termes romanes. La curiosa Font del Lleó és un brollador natural que porta la seva aigua als safaretjos públics situats al carrer de la Muralla. També és interessant visitar el museu Thermalia.

Gallifa
Envoltat de pinedes i cingles, a banda de les nombroses fonts que es dispersen pel seu terme. És interessant fer una visita a les tres esglésies romàniques de la vila: l'església de Sant Pere i Sant Feliu, l'església de Santa Maria del Castell i la parròquia de Sant Sadurní. Un altre edifici assenyalat de la vila és la casa-taller del ceramista Josep Llorens i Artigas.


Sant Miquel del Fai
És un espai natural de bellesa emmarcat per la vall del riu Tenes. Un cop s'ha entrat al recinte, ja apareix la magnífica vista d'aquesta vall. A mà dreta l'abadia, la plaça està situada a la paret de roca i el barranc, i és on es troba l'església de Sant Miquel. Una mica més endavant es troba la cova de Sant Miquel. Seguint el camí es troba la plaça del Repòs i, uns metres més enllà hi ha el llac de les Monges. Continuant pel camí es troba el punt emblemàtic de Sant Miquel: el salt d'aigua del riu Tenes. A partir d'aquí, el camí es torna més obert i cal admirar la vista del monestir i la plaça de la Vila. La visita acaba a l'ermita de Sant Martí i a les coves de les Tosques que hi ha al costat del recorregut.

Granollers
La capital del Vallès Oriental, té edificis d'interès com l'església neogòtica de Sant Esteve, l'antic Hospital de Sant Domènech i, un lloc molt característic és, la Porxada, a la plaça de l'Ajuntament on es celebra el mercat i també, com és obvi, trobem l'Ajuntament i altres edificis modernistes. La millor manera de visitar Granollers és passejant pel voltant de la plaça i pel carrer principal de la ciutat, el d'Anselm Clavé. En aquest mateix carrer es troba el Museu deGranollers. Un altre museu que es troba a la ciutat és el de ciències naturals.

Si vols ampliar la informació escolta el programa de ràdio