24.9.20

Tarragona

A tocar del riu Francolí està situada Tarragona, capital de comarca i província, una ciutat plena d'història. A grans trets es pot dividir en tres zones: el nucli antic, conegut com La part alta i que coincideix amb l'antiga ciutat romana i/o medieval; la zona de l'eixample del segle XIX, moderna i comercial i; el districte que s'estén cap al pla del riu Francolí, el més recent.

La Tarragona romana

Les muralles i el Passeig Arqueològic
Com en moltes ciutats, les muralles van tenir una funció defensiva durant molts segles. Originàriament tenien una longitud de quatre quilòmetres, però avui només se'n conserva un.

L'any 1932 es va crear al peu de les muralles l'anomenat Passeig Arqueològic. Des d'aquest passeig es pot veure bona part de la ciutat i diversos monuments, entre els quals destaquen l'estàtua d'August i la de la lloba capitolina. També cal fer esment del baluard de Santa Bàrbara i les torres de Minerva i de l'Arquebisbe. A la nit, la il·luminació artificial de les pedres i els jardins li dóna un encant especial.

Al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona s'hi exhibeixen els objectes i obres d'art que s'han trobat en les successives excavacions fetes a la ciutat i als voltants.
Té una sala dedicada exclusivament a l'arquitectura romana i una a l'escultura romana. I també una col·lecció de mosaics romans.


El circ i el castell de Pilat
El circ romà tenia unes dimensions considerables, espai que s'ha utilitzat per construir-hi habitatges. D'aquesta manera els carrers del nucli antic de la població es van adaptar a la morfologia subterrània del circ.
L'edifici del Pretori conegut també com el castell de Pilat i avui Museu de la Romanitat, comunica les restes situades sota terra per mitjà d'una galeria longitudinal. A pocs metres del Museu, a l'inici de la rambla Vella, hi ha la part excavada del circ.
A l'amfiteatre se celebraven lluites de gladiadors, caceres i lluites amb feres.


La Tarragona medieval

La Catedral de Tarragona i el Museu Diocesà
L'accés preferent a la Catedral és al carrer Major, després de pujar l'escalinata es troba el pla de la Catedral, amb la façana inacabada davant seu i el Palau de la Cambreria i la casa rectoral. El claustre de la Catedral, adossat a l'absis i al braç de ponent del creuer, es caracteritza per les seves grans dimensions. El campanar, de 70 m d'alçada, té la campana més gran, la Capona.
Al costat de la Catedral hi ha el Museu Diocesà.

La Part Alta
Aquest barri és el que antigament es trobava dins de les muralles. Les places més emblemàtiques -com la plaça Pallol, la plaça del Fòrum o la plaça del Rei- són els indrets més concorreguts.
A la Parts Alta es troben bona part dels museus de la ciutat, un interessant mercat d'antiguitats al pla de la Catedral, zona per passejar sense rumb fix. També hi ha el carrer Cavallers, que conserva cases senyorials de l'època, com la casa Montoliu, l'antic Palau de la Generalitat o la Casa Castellarnau.


Altres indrets

La rambla i el centre comercial
La Tarragona actual té com a eix principal la rambla Nova, ideal per passejar i prendre l'aire entre els comerços. Aquesta acaba o comença, segons es miri, al Balcó del Mediterrani, des del qual s'obté una vista sobre la Mediterrània. La tradició diu que tocar el ferro del balcó porta sort.

El port i la zona marítima
A més de les platges, la ciutat també disposa d'un port comercial. Però l'essència de l'antiga Tarragona marinera es troba al barri del Serrallo.


Rodalies

Pont del Diable

L'arc de Berà o l'aqüeducte de les Ferreres, més conegut com el Pont del Diable, són alguns vestigis arqueològics que no pots deixar de visitar.

La vil·la romana dels Munts, actualment es troba dins el terme municipal d'Altafulla.

El conjunt arqueològic de Centcelles, situat a Constantí, té una cúpula considerada un dels màxims exponents de l'art paleocristià.

La pedrera del Mèdol és una agulla de 16 m.

I la torre dels Escipions.

Si vols ampliar la informació escolta el programa de ràdio