24.9.20

La Noguera i el Pallars Jussà

Des de Balaguer i Tremp, capitals de les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà, el recorregut ens situa a indrets d'una història medieval captivadora.

Balaguer
Riu Segre

La ciutat de Balaguer està situada a la riba del riu Segre, als peus del serrat d'Almatà. Des d'allà, en arribar al costat del riu hi ha una vista preciosa. La corona l'església de Santa Maria, on et recomanem entrar pels carrers del Pont i Major. Cal destacar també la plaça Mercadal, com l'antic monestir de Santa Maria de les Franqueses i al convent de Sant Domènec. Les restes de les muralles i del castell Formós s'han de visitar. Als afores de la població, damunt el serrat d'Almatà, s'alça el santuari del Sant Crist, des d'on hi ha una immillorable vista de Balaguer.


Àger i el Montsec
De Balaguer a Àger es passa pel costat de l’antiga abadia del Bellpuig de les Avellanes. El port d’Àger (920 m) ofereix una panoràmica molt bona de la serralada del Montsec
En arribar a la població, segurament, trobarem voladors d’ala de pendent i ala delta que solquen el cel. La col·legiata de Sant Pere és la construcció més destacada de la població. Val la pena visitar l’església de Sant Pere d’Àger. La vila vella, de carrerons costeruts, comunica amb l’església de Sant Vicenç.

Congost de Terradets

És un pas de més de 6 km de llarg, estret i amb impressionants penya-segats d’entre 600 i 800 m d’altitud. Val la pena contemplar les parets des de la font de les Bagasses, una zona més ampla, on hi ha aparcament i àrea de pícnic. De segur que també veuràs alguna corda i persones escalant aquestes parets.


Castell de Mur, Santa Maria de Mur

El castell de Mur es veu de lluny. De camí a aquest indret veuràs els poblets de Santa Llúcia de Mur i Collmorte. L’antic cenobi de Santa Maria de Mur es troba a uns 100 m del castell.


Tremp

Capital del Pallars Jussà. El pantà de Sant Antoni i la presa enmig del curs del riu Noguera Pallaresa donen una imatge característica als voltants de la ciutat. La muralla ha desaparegut i només en resten tres torres, la de la Sagristia, la del Mingo i la dels Padres. La torre de la Sagristia està adossada a l’església de Santa Maria. Un altre edifici emblemàtic és l’antic Hospital dels Pobres. El parc del Pinell, als afores de la població, és un lloc d’esbarjo concorregut.


Isona

Està situada al bell mig de la conca de Tremp. A l’església de Santa Maria hi ha encastades set làpides romanes. També es conserva una part de la muralla. I al Museu de la conca de Dellà, centre d’acollida del Parc Cretaci, emplaçat en dues antigues cases, en una d’elles un antic celler. Al km 3,5 de la L-511 en direcció a Coll de Nargó es poden visitar les petjades dels animals prehistòrics al jaciment d’Icnites de la Posa.

A Coll de Corniols, quan hi ha boira o núvols, es crea un mar de núvols preciós de veure.


Abella de la Conca

En aquest poblet trobem cases que han estat excavades a la roca, arrecerades al penyal de la cinglera. Cal visitar l’església de Sant Esteve.


Castell de Llordà

Castell de Llordà

En arribar a una petita esplanada, cal aturar el vehicle i seguir a peu per un corriol. Es tarda uns 20 minuts per arribar al
castell. Una mica separada, hi ha l’església de Sant Sadurní del Castell.


Santa Maria de Covet

Val la pena visitar l’església de Santa Maria de Covet, especialment per veure la seva portalada.


Castell de Montsonís

És bonic de veure, tant per dins com per fora.


Castell de Montclar

Val la pena, també, anar fins a la comarca de l’Urgell per visitar aquest castell.


Si vols ampliar la informació escolta el programa de ràdio