24.9.20

La vall de Boí


La vall de Boí és un autèntic i meravellós espai paisatgístic i monumental. El Parc Nacional d'Aigüestortes i el llac de Sant Maurici és un racó ineludible i, imprescindible en la ruta d'aquest itinerari.

La pobla de Segur
Està situada a la comarca del Pallars Jussà, a la cruïlla dels accessos a les comarques del Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça i la Vall d'Aran. Entre els monuments d'interès cal destacar la Casa Mauri. Cal anomenar l'antiga modalitat de transport de fusta pel riu mitjançant els rais. Actualment cada 2 de juliol se celebra una festa on els raiers tornen a solcar les aigües de la Noguera Pallaresa.

Senterada
A aquesta població hi conflueixen els rius de Bellera i Flamicell. És una vila amb una dilatada història. El seu origen es remunta a l'antic monestir visigòtic de Santa Grata, del qual no queden vestigis.

Pont de Suert
És la capital de l'Alta Ribagorça. A la població hi ha dos sectors diferenciats: la part antiga i la moderna. La vila vella, situada al marge dret de la Noguera Ribagorçana, hi destaquen la plaça porticada del Mercadal i la plaça Major, a més de l'església de Santa Maria. Al costat de la carretera hi ha l'església parroquial de l'Assumpció. El barranc de Viu de Llevata és conegut per les persones que els hi agrada fer descensos de barrancs. En un passeig de menys d'una hora es pot recórrer el barranc.

Castilló de Tor-Llesp-Cóll-Cardet
Vistes des de Cardet

Propers a la carretera que passa paral·lela a la ribera de Tort, es troben petits pobles encimbellats, com ara Castilló de Tort o Llesp. Als afores de Cóll hi ha l'església romànica de Santa Maria. A Cardet es pot veure l'església de Santa Maria, i des del seu absis s'obté una vista de la vall fins al poble de Barruera.



Barruera
És el cap de municipi de la vall de Boí. A la part antiga hi ha algunes cases tradicionals amb coberta de pissarra i balcons de fusta treballada, però l'església romànica de Sant Feliu de Barruera és el que crida més l'atenció.

Durro i l'ermita de Sant Quirc
Ermita de Sant Quirc
El petit poble de Durro està situat en un terreny de pronunciat pendent en un entorn de vegetació abundant. Com altres localitats de la vall de Boí, les cases són de pedra i algunes tenen fins a tres pisos. L'església romànica de la Mare de Déu de Durro és molt interessant. Val la pena d'apropar-se, en una passejada o amb cotxe, a l'ermita romànica de Sant Quirc, que s'aixeca sobre un turó proper al poble. Des de l'ermita es pot contemplar una magnífica vista de la vall.

Erill-la-Vall
Situat sota el pic d'Erill s'alça el poble d'Erill-la-Vall. Al bell mig de la població hi ha l'església de Santa Eulàlia, el campanar de la torre és un exemple de l'arquitectura de la vall.

Boí
El poble es troba a una banda del riu. I s'hi troba l'església de Sant Joan de Boí i la casa del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. És un punt d'informació per accedir al parc o el lloc de sortida dels taxis tot terreny per visitar-lo.

Taüll

Església de Sant Climent
Té un entorn magnífic des d'on es gaudeix d'una immillorable perspectiva de la vall. Dues de les joies del romànic català són aquí: l'església de Santa Maria i la de Sant Climent. Des de Taüll s'arriba a l'estació d'esquí Boí-Taüll.







Parc Nacional d'Aigüestortes
Camí dels enamorats
A 1 km del pont de Boí comença una pista de muntanya que puja paral·lela al riu de Sant Nicolau. De seguida apareix el control-accés i l'aparcament que limita el pas als vehicles particulars. Cal pujar-hi caminant per la ruta de la Llúdriga. L'estany de Llebreta és a 5 km i marca l'inici del parc nacional pel vessant solar de la vall Sant Nicolau. La pista continua fins a Aigüestortes de Sant Nicolau, 3 km més amunt. És recomanable continuar caminant pel camí fins al refugi i l'estany Llong.

Caldes de Boí - embassament de Cavallers
L'estació termal de Caldes de Boí és a la capçalera de la vall. La fama de les seves 37 fonts medicinals ha estat un pol d'atracció important. Passada l'estació, la carretera travessa el riu remuntant un fort pendent amb abundants revolts, fins arribar a la gran presa de Cavallers. Un camí que surt de la banda dreta de la presa segueix un traçat sota els imponents cims del massís de Besiberri i el Comaloforno a una banda i la Punta Alta a l'altra. Al riuet de l'estany Negre s'inicia una ascensió per un sender cap a les Llastres de la Morta fins al refugi de Ventosa Calvell. Tot aquest territori va entrar a formar part del Parc Nacional.

Si vols ampliar la informació escolta el programa de ràdio