24.9.20

La vall de Camprodon i la vall de Ribes

La vall de Camprodon i la vall de Ribes conflueixen quan el riu Ter i Freser es troben a Ripoll, punt on comença aquest itinerari. La vall de Camprodon es defineix per un relleu arrodonit de contorns suaus, tot i que quan s'arriba al naixement del Ter pren fesomia d'alta muntanya. La vall de Núria coronada amb el seu santuari. I la vall de Ribes que es caracteritza per una orografia accidentada, sotmesa a un clima humit i plujós.

Ripoll

Monestir de Santa Maria
Situada a la confluència dels rius Ter i Freser, és el millor punt de partida per arribar a les valls de Ribes i Camprodon.
El nucli que envolta el monestir de Santa Maria de Ripoll fou l'origen de la vila, que va acabar esdevenint capital de la Catalunya Vella. Al costat del monestir també es troba l'església romànica de Sant Pere. A la part superior hi ha el Museu Etnogràfic de Ripoll. Pels voltants del monestir hi ha antigues cases senyorials, sobretot a la plaça de Mercadal i a la plaça de Sant Eudald.


Sant Joan de les Abadesses
Església de Sant Pol

En destaca el pont gòtic, que travessa el Ter; l'antiga parròquia de Sant Joan i Pol, la plaça Major i el monestir de Sant Joan de les Abadesses. Al museu del monestir s'exposen col·leccions d'escultura, pintura, orfebreria, brodat i teixit. La Via Verda que creua la població passa per indrets, tan bonics, com el gorg de Malatosca.



Camprodon


Es troba a la confluència dels rius Ter i Riutort. De Camprodon, cal destacar-ne l'emblemàtic pont medieval, l'església gòtica de Santa Maria i, ben a prop, l'església romànica del monestir de Sant Pere.










Beget
Després del coll de Boixeda, es gaudeix d'un paisatge ben diferenciat de la vall de Camprodon, amb boscos de roures, pinedes i bedolls. La visió panoràmica permet contemplar a la llunyania la silueta del puig de Bassegoda. A mig camí hi ha el poblet de Rocabruna (970 m), d'on cal destacar l'antic castell i l'església romànica de Sant Feliu.
Després de molts revolts i carretera estreta, s'arriba a Beget, del qual crida l'atenció el tipisme del conjunt i també l'església romànica de Sant Cristòfol.

Molló
Enmig de la vall del Riutort i envoltat de terres de conreu, a Molló, es pot visitar l'església romànica de Santa Cecília.
Si es continua uns 10 km més amunt per la carretera, s'observa una àmplia panoràmica de la comarca del Vallespir des del coll d'Ares.

Llanars
Per la carretera de Camprodon a Setcases, es recorre la capçalera de la vall del Ter, on es troben les pistes d'esquí de Vallter 2000.
El centre d'interès més assenyalat de Llanars és l'església de Sant Esteve.

Setcases
La vila de Setcases conserva part del seu encant, tot i les nombroses construccions noves que n'han modificat l'antiga estructura. Abans, tal com diu el seu nom, hi havia set cases, construïdes segons diu la llegenda per un pastor cec i els seus set fills. És el punt d'inici de diverses excursions, com la travessa a peu fins a Núria.
Parròquia de Sta. Maria

Ribes de Freser

Està situat a l'aiguabarreig de tres rius. Diferents ponts uneixen la Vila, on es troba el nucli històric, on es conserven alguns carrerons de cases antigues, i les restes del castell fortificat de Sant Pere. També es pot visitar la petita capella de Sant Cristòfol i, la parròquia de Santa Maria.

Queralbs
De Queralbs cal destacar l'església romànica de Sant Jaume.

Fustanyà
Un indret tranquil i amb bones vistes, en què si pot visitar l'església de Sant Sadurní de Fustanyà.

Núria
Des de la part alta de Queralbs, també es pot fer la ruta a peu pel camí vell a Núria. Per fer el recorregut més descansat, també s'hi pot pujar amb el cremallera. Amb aquest, a mesura es guanya altitud, es contemplen les Roques de Tot lo Món, el Salt del Sastre i la Cua de Cavall. En arribar a la vall de Núria es pot admirar l'antiga albergueria.
L'estació d'esquí té els remuntadors a la mateixa estació del cremallera. També pots accedir al pic de l'Àliga, des d'on hi ha una magnífica vista.
El santuari de Núria, en els seus orígens, era un antic hospital de pelegrins, que en temps medievals servia d'auxili en els viatges per muntanya. La verge romànica de la Mare de Déu de Núria es guarda a l'església.


Si vols ampliar la informació escolta el programa de ràdio


Si vols ampliar la informació:
Escolta el programa de ràdio!