24.9.20

La vall de Cardós

La ruta aproxima la vall d'Àssua, un espai pintoresc on els pobles estan esglaonats per carenes enmig de muntanyes arrodonides. El recorregut per la vall de Cardós passa pels pobles situats al llarg del riu Noguera de Cardós, que recull les aigües d'un bon nombre d'estanys, entre ells el de Certascan. 

Sort
Sort

És la capital de la comarca del Pallars Sobirà. D’aquesta població es pot visitar les restes del
castell dels Comtes de Pallars. T’hi pots acostar tot fent una passejada per la part alta de la vila, amb un regust de poble antic. A l’Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà o també conegut com de Sort hi ha informació sobre la comarca. El passeig dels Comtes de Pallars, l’eix central de la vila, té un caràcter marcadament turístic i comercial.

La vall d’Àssua i Llessuí

Llessuí és una de les localitats més destacables de la vall d’Àssua. La vall ofereix característiques ben definides, amb muntanyes arrodonides de contorns suaus i el cim del Montsent a la capçalera. Poblets com ara Altron, Sorre, Bernui i Saurí s’integren perfectament al paisatge de la vall. 

A Llessuí s’observen de lluny les velles instal·lacions d’esquí, ara abandonades. Al nucli antic del poble s’hi conserven un parell de cases antigues interessants i l’església de Sant Pere. És un bon lloc per fer parada i fonda i, a més, existeix la possibilitat de fer una extensió del recorregut per una pista forestal (per vehicles tot terreny) fins ben a prop del cim del Montsent. Les vistes són espectaculars i la pista arriba a connectar amb la vall d’Espot.

De tornada, es pot seguir un circuit per Caregue, Escàs i Surp, on es troba l’església romànica de Sant Iscle i Santa Victòria. Finalment, la carretera enllaça amb la localitat de Rialp.


Ribera de Cardós
Està situada a ambdues bandes de la carretera, en una plana ben oberta i lluminosa sota la tutela del puig Tabaca (1.718 m). A Ribera hi ha una bona oferta de serveis i, val a dir que és un dels santuaris tradicionals de la pesca de riu a Pallars. Cal diferenciar-ne el nucli antic i la part desenvolupada a banda i banda de la carretera. El monument més notable de tot el poble és l'església de Santa Maria de Ribera.

La vall d’Estaón
En acostar-nos, primer es veu el poble de Surri, assentat en un replà al peu de la muntanya d'Aurati. També es poden visitar altres llogarets, com ara Bonestarre amb unes bones vistes sobre la vall de Cardós, o Estaon que dóna nom a la vall i gairebé es troba sota els contraforts de la serralada de Campirme.

Pont medieval
A la sortida de Ribera de Cardós, a uns 600 m seguint per la carretera local que remunta la vall, i tot just abans de passar per Casibrós, es contempla un bell pont medieval.

Esterri de Cardós
En el recorregut per la vall és interessant visitar els tres pobles de la zona: Arròs, Esterri de Cardós i Ginestarre. A la plaça Major d'Esterri de Cardós hi ha algunes cases d'aspecte rústic força atraient i, l'església romànica de Sant Pau també té un punt atraient.
Del poble surt una pista forestal que es perllonga fins al pla de Negua entre esplèndides vistes panoràmiques.

Lladorre, Boldís Jussà i Boldís Sobirà
La petita vila de Lladorre és un punt ideal per iniciar un recorregut per la petita vall de Sant Miquel. Els poblets encimbellats de Boldís Jussà i Boldís Sobirà, són del tot pintorescos i tenen un aspecte d'autèntica rusticitat pallaresa. De Boldís Jussà, crida l'atenció el campanar de l'església de Sant Pere. Boldís Sobirà sembla l'última frontera abans de coronar el coll de Tudela, la comunicació tradicional amb la vall Ferrera. És interessant l'església de Sant Fruitós.


Està situat un xic apartat de la carretera, a 1 km de forta pujada pel ramal de carretera que hi ha abans d'arribar a Tavascan o bé a peu, per l'antic caminet que surt de la part alta del mateix Tavascan. Sigui com sigui, val la pena apropar-se a aquest poblet. Ofereix unes bones vistes sobre la vall i, a més, s'hi pot visitar l'església de Sant Romà.

Tavascan

Tavascan
És l'última població que es troba en la ruta de la vall de Cardós. Un lloc turístic tant a l'estiu com l'hivern, amb l'esquí de fons, i certament un dels millors punts de partida d'excursions de tota la vall. La part alta de Tavascan correspon al nucli antic, ple de carrerons rústics i encantadors. Passejant per la vila, val la pena acostar-se fins al pont medieval.


Pla de Boaví


Pla de Boaví
És un d'aquests indrets idíl·lics i acollidors. Una plana envoltada de grans elevacions muntanyoses.


Estany de Certascan, Naorte i Romedo de Baix
Aquest és un dels recorreguts més impressionants que es poden fer amb cotxe per la muntanya pirinenca. En alguns punts, si ho vols fer tot en cotxe, ho hauràs de fer amb un tot terreny. La mateixa pista del trajecte, és el centre d'interès, ja que proporcions unes vistes esplèndides de la Vall de Cardós, de la pica d'estats i del cim de Sotllo.

Després d'un bon passeig arribem a l'estany de Naorte, un lloc perfecte per una jornada de descans.

L'accés a l'estany de Certascan comença on el torrent del llac cau en cascada i, després d'una bona caminada es fa cap al llac més gran del Pirineu.

La pista acaba a l'estany Romedo de Baix, però val la pena apropar-se a l'estany Romedo de Dalt.


Si vols ampliar la informació escolta el programa de ràdio