24.9.20

La vall Ferrera

La vall Ferrera és una de les valls recòndites de la comarca del Pallars Sobirà. El paisatge i les petites poblacions de la vall tenen un encís especial. La presència del mineral de ferro a la zona dóna una coloració fosca a les edificacions i, el paisatge de boscos de bedolls i coníferes pren un protagonisme especialment destacat a causa dels grans desnivells muntanyosos que encaixonen la base de la vall.
Rialp
Rialp
Havia estat una vila medieval i la presència del seu castell mig enderrocat, així com les cases porticades del carrer Major, en són testimonis. Es troba a la riba del riu Noguera Pallaresa. Té un desenvolupament turístic important gràcies als esports d'aventura, sobretot d'aigües braves, i les pistes d'esquí de Port Ainé.

Llavorsí
És un lloc de confluència de rius i valls. Al cabal de la Noguera Pallaresa s'hi afegeix el que procedeix de la Noguera de Cardós. També hi convergeixen les principals valls de l'alt Pallars: les valls d'Àneu, la vall de Cardós i la vall Ferrera. El poble està esglaonat sota un penyal i és un dels centres del turisme d'aigües braves.
Cal endinsar-se a la part antiga i recórrer els carrerons per conèixer la seva faceta de poble rústic. Val la pena fer una passejada fins al castellot. La vista panoràmica des de les restes de l'antic castell dóna una bona perspectiva de Llavorsí i de l'entrada a les valls pirinenques.

Tírvia
Està enlairat sobre un turó. Del nucli antic en resta poca cosa, només un tram del carrer porticat. Malgrat això, és un poble molt agradable. Cal remarcar l'església parroquial de Sant Feliu. El forn de la localitat, se'l coneix arreu pel pa i les coques de Tírvia.

Coma de Burg
Des de Tírvia hi ha un recorregut d'uns 5 km per una carretera molt estreta que remunta coma de Burg fins arribar al poble de Farrera. Després de fer uns 4 km, es troba primer el poblet de Burg. Des d'aquesta posició és gaudeix d'una bona perspectiva dels poblets de Glorieta, Mallolís, alendo i Montesclado. Farrera és un poble molt interessant. El portal d'accés al carrer Major travessa la torre ferma del campanar de l'església de Sant Roc. Per anar per les pistes del Coll de So fins al santuari de Santa Magdalena necessitaràs un tot terreny. La pista enllaça amb l'Alt Urgell per un recorregut ple de boscos, una bona zona pels bolets durant la tardor.

Araós
És el primer poble que es troba a la vall Ferrera. Ens hi trobem l'església de Sant Esteve i, tot fent una passejada d'uns deu minuts per un camí planer s'arriba a l'església de Sant Francesc. Des d'on gaudim de l'arc de ferradura visigòtic, i d'unes vistes espectaculars.

Ainet de Besan
El poble antic està escalonat sota el pendent de la muntanya. A causa de les esllavissades que feien perillar la integritat de les cases, es va construir un poble nou al costat de la carretera. Al primer poble s'hi pot contemplar un conjunt de cases molt pintoresques.


Alins
Està situat en un eixamplament de la vall i ben marcat per la visió de la imponent mola del Monteixo (2.905 m). Encara s'observa el casalot força modificat de Cal Coix, i la torre de la presó. També cal parar atenció al campanar de torre romànic de l'església de Sant Vicenç. També val la pena fer una passejada, d'uns quinze minuts, en aquest cas fins a l'ermita de Sant Quirze o Quirc, d'on hi ha unes vistes espectaculars d'Alins i el Monteixo, i un paisatge meravellós.

Tor
El recorregut amb cotxe fins aquesta població és magnífic. Més endavant ja cal l'ajut d'un tot terreny. El poblet de Tor és una de les localitats habitades més altes de Catalunya. Hi trobem l'església parroquial de Sant Pere i l'antiga fortalesa medieval, la Força de Tor.

Santa Maria de la Torre
L'església romànica de Santa Maria de la Torre, visible des de la carretera, està situada a l'altra banda del riu. 

Àreu
Està situat a la part més ampla de la vall Ferrera i és l'última població que es troba al llarg de la vall. Tot el conjunt és d'una singular bellesa. Hi ha un nucli nou escampat per la plana i un altre elevat cap als voltants de la Força d'Àreu. Del conjunt, en destaca l'església de Sant Feliu de la Força. També és interessant veure la verge romànica de la Mare de Déu de la Torre conservada a l'interior de l'església parroquial de Sant Climent. També es pot fer una visita al molí i a la Serradora d'Àreu.

Pla de Boet
Des d'Àreu, el recorregut amb cotxe és esplèndid, segueix la ruta GR-11, el sender principal de gran recorregut que travessa el Pirineu català. La pista pel vessant nord del Monteixo fins a més enllà del pont de la Molinassa, a tocar amb el pla de Boet, és un indret magnífic ple de pastures. A l'altra banda del riu es veu el refugi de la vall Ferrera, un punt de sortida de moltes excursions a peu, de les quals destaca la que es fa fins al cim de la pica d'estats (3.115 m).


Si vols ampliar la informació escolta el programa de ràdio