24.9.20

Les Garrigues, l'Urgell i la Segarra

Les Garrigues, l'Urgell i la Segarra, lluny dels recorreguts turístics habituals, sorprenen pel ric llegat històric i paisatgístic que les conforma.


Vallbona de les Monges

Vallbona de les Monges

La població de Vallbona, al peu de la serra del Tallat, a la comarca de l’Urgell, és coneguda pel
monestir de Santa Maria. Conjuntament amb els monestirs de Poblet i Santes Creus forma l’anomenada Ruta del Cister.





Les Borges Blanques

Parc del Terral

De la capital de la comarca de les Garrigues, destaca la zona agrícola, d’on predomina el cultiu de l’oliva. Per conèixer l’evolució de l’elaboració de l’
oli, abans es podia visitar el Parc Temàtic de l’oli, actualment tancat però a canvi pots anar a la Fira de l'oli.

Dins la població hi ha la capelleta barroca, la plaça Major porxada, i l’església parroquial de l’Assumpció, amb unes vistes ben bones des del seu balcó. Un altre indret per veure és el passeig del Terral, on hi ha dues basses, un jardí amb una premsa d’oli antiga i els monuments a la sardana, a les víctimes del camp de concentració de Mauthausen i a Francesc Macià.


Tàrrega

Parc Sant Eloi


La visita a la capital de la comarca de l’Urgell, es centra en un recorregut pel centre històric i comercial, entre els carrerons estrets de l’antic nucli medieval (que es concentra en tres places, la plaça de Sant Antoni, la plaça Major, i la plaça del Patí) i els edificis monumentals. En cal destacar l’església de Santa Maria de l’Alba. Al carrer del Carme, porxat, es pot veure el campanar i el Palau dels Marquesos. El Museu Comarcal es troba al carrer Major, a la casa anomenada Cal Perelló.

La visita al parc de Sant Eloi, situat al cim de la serra del mateix nom, ofereix una magnífica vista a la ciutat i part de la comarca.

Segur que també et sona el nom d’aquesta ciutat per la Fira del Teatre.


Cervera

Està situada sobre el turó de les Savines. Cervera segueix la línia que marca aquest tossal, amb la torre de Santa Maria com a element prominent. És recomanable visitar l’antic nucli emmurallat: el carrer Major, els carrerons de les Bruixes, de Sabater o de Sebolleria, i l’església gòtica de Santa Maria. La Paeria o Ajuntament és un edifici interessant, igual que la Universitat, o l’escultura de Josep M. Subirachs. Pel que fa a museus destaca la Casa Museu Duran i Sanpere.

Carrer Major


Des del mirador de la plaça del Fossar s’obté una vista panoràmica de part de la Segarra i del sindicat agrícola.

L’últim dissabte d’agost, a Cervera, se celebra la tradicional festa de l’Aquelarre, que rememora la tradició de bruixes a la vila. Un altre esdeveniment cultural d’interès de la ciutat és la representació de la Passió.


Et proposem una caminada per la població però no cal que la segueixis fil per randa, no t’oblidis de mirar que tens al voltant.


Agramunt


Església de Santa Maria

La població compta amb diverses construccions d’interès. D’aquestes, destaca l’església romànica de Santa Maria, la plaça del Mercadal, i l’espai Guinovart, on també s’ubica el Museu Etnològic Municipal. Per completar la visita hi ha la casa Lo Pardal.

Al terme d’Agramunt, però a 8 km, també destaca el castell de Montclar.

La població també és coneguda per la seva tradició d’elaborar torrons i xocolata a la pedra.


Verdú

Església de Santa Maria

Un poble murallat d’on destaquen les restes de les mateixes muralles, l’església parroquial de Santa Maria, i el castell. L’elaboració de ceràmica, especialment negra, és una activitat característica de la població.




Guimerà

Castell i Església de Guimerà

És una vila medieval amb carrers laberíntics, que s’enfilen cap a l’església parroquial de Sant Sebastià i el castell. També hi ha altres llocs d’interès, com la capella de Sant Esteve i Cal Manseta (l’antic hospital).

Entre Guimerà i Ciutadilla hi ha el convent de Vallsanta.





Ciutadilla

Vistes de Ciutadilla des del Castell

El poble crida l’atenció per la seva silueta, amb el castell dominant la vista. També destaca tant l’interior com l’exterior de l’església de Sant Miquel, situada gairebé al cim del poble.




Si vols ampliar la informació escolta el programa de ràdio



Si vols ampliar la informació:
Escolta el programa de ràdio!