24.9.20

Les valls d'Àneu

Situades a la capçalera del riu Noguera Pallaresa, les valls d'Àneu són un conjunt de petites valls que, gairebé totes conflueixen a la lluminosa vall central, la plana d'Esterri. Un entorn d'alta muntanya amb pobles bellíssims. El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici arrodoneix aquest paratge.

Escaló
És un dels pobles pallaresos que conserva més bé la seva antiga vila closa medieval. El carrer Major, porticat i fortificat, s'hi accedeix per l'antic portal nord de la torre o per la porta medieval. També s'hi conserva la torre de guaita.

Sant Pere del Burgal
L'antic monestir de Sant Pere del Burgal està situat davant del poble d'Escaló. El tret que fa excepcional aquest temple és el seu absis dividit en dos pisos, i la seva nau. La decoració pictòrica de l'absis central està exposada al MNAC, entre d'altres.

Esterri d'Àneu
Una de les principals localitats turístiques de l'Alt Pallars, situada als dos costats del riu Noguera Pallaresa, i on conflueixen les principals valls d'Àneu. Al capdamunt hi ha una creu de terme del s.XVII, la torre ferma del campanar de l'església parroquial de Sant Vicenç, carrerons amb l'aspecte típic de poble antic, la Casa Gasia actual Museu.

vall d'Unarre
Del poble d'Unarre, situat entre penyes i mig enclotat, s'obté una de les millors vistes sobre la plana d'Esterri. Del conjunt urbà destaca l'església parroquial de Sant Julià.

La carretera arriba fins a Cerbi, situat en una vall oberta sota les estribacions del Mont-roig.

vall d'Isil
La vall reuneix diversos al·licients: l'encant dels seus pobles, el paisatge i les esglésies romàniques. Primer et proposem la petita vila d'Isavarre, on val la pena pujar a la part alta per visitar l'església romànica de Sant Llorenç. També passem per Borén, un poble ben emplaçat en harmonia amb el pantà que porta el seu nom. No podem passar de llarg de l'església romànica de Sant Joan d'Isil, d'una bellesa singular, tot contemplada l'emplaçament, la Noguera Pallaresa. A prop hi ha el poble d'Isil, el lloc és conegut sobretot per les falles de la nit de Sant Joan.

A uns 3 km trobem Alós d'Isil, l'última població de la vall. En arribar-hi veuràs l'antic pont medieval que travessa la Noguera Pallaresa. El poble encara conserva algunes cases típiques, com ara la Casa del Tort. També podem visitar l'església de Sant Lliser. A la sortida del poble, es troba la serradora hidràulica d'Alós, un dels conjunts descentralitzats de l'ecomuseu de les Valls d'Àneu.



València d'Àneu
És una localitat oberta i enlairada sobre la plana d'Esterri. Com a seu del municipi d'Alt Àneu, administra els pobles de Son, Sorpe i els de la vall d'Isil. L'església de Santa Maria destaca sobre les cases del poble. Ben a prop es troben les restes del castell dels comtes de Pallars.

Son
Poble situat sota el pic de lo Teso de Son (2.696 m). Del rústic conjunt que forma el poble, cal destacar l'església romànica de Sant Just i Pastor, i la torre del campanar. Val la pena pujar els 23 m de la torre del campanar i visitar l'interior del temple.

Jou i Estaís
El primer que trobarem és el poblet de Jou, d'on cal remarcar les vistes sobre la plana i el pantà de la Torrassa.

Després es pot fer cap al poblet d'Estaís, tot i que ens desviarà una mica de la ruta.

Espot
El pont medieval, conegut com el pont de la Capella, comunica els dos sectors tradicionals de la població d'Espot. Sobre el poble, al costat del riu de Peguera, s'alça la torre d'Espot.

A més de les pistes d'esquí, la població és coneguda com a punt d'entrada al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.


Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Hi trobem aquest paisatge característic dels Pirineus, amb un relleu d'alta muntanya, i una vegetació pròpia del domini alpí. Hi és present l'isard, el cabirol, el senglar, l'àliga daurada, el voltor, el trencalò, el mussol pirinenc, la perdiu blanca i el gall fer.

Recordeu que per preservar aquesta riquesa no podem fer foc, ni arrencar plantes o minerals, acampar o capturar espècies animals.

Les rutes pel parc són innumerables, però una de les més conegudes és l'excursió als estanys de Sant Maurici, Ratera i Amitges.




Si vols ampliar la informació escolta el programa de ràdio


Si vols ampliar la informació:
Escolta el programa de ràdio!