24.9.20

Manresa, Solsona i Cardona

Les ciutats de Manresa, Solsona i Cardona defineixen el recorregut per les tres comarques -el Bages, el Solsonès i la Segarra- que acullen al·licients incomptables, com ara museus, carrers i places, testimonis d'un passat i present ple de vida.

Sant Benet de Bages
L'antic monestir benedictí es troba a poca distància de Manresa. En destaca el claustre. A uns 250 m del monestir hi ha l'església romànica de Sant Iscle i Santa Victòria

Manresa

Capital de la comarca del Bages amb una gran importància com a eix de comunicacions. Dominant el curs del riu Cardener, la ciutat s'enlaira sobre diversos puigs: el puig Mercadal, el puig de Sant Bartomeu, etc. Sobre un d'aquests promontoris s'alça el nucli de la vila vella, a més dels nombrosos carrers de regust antic. De Manresa cal destacar el Pont Vell, la col·legiata basílica de Santa Maria de la Seu i, el Museu Històric de la Seu.
Altres indrets a destacar són la cova de Sant Ignasi, el Palau de Justícia, l'Ajuntament i, també la casa Torrents, el Casino, Cal Jorba i la torre Lluvià. A Manresa també hi ha el Museu Comarcal de Manresa i el Museu de la Tècnica
No podem oblidar el parc de l'Agulla una bona zona d'esbarjo de la ciutat. 

Cardona
Hi ha tres elements que defineixen el caràcter de la població: el castell, la vila vella i la muntanya de Sal
El castell sobre un tossal a 589 m i envoltat per les muralles, conserva de les construccions inicials la torre de la Minyona i la col·legiata de Sant Vicenç de Cardona. De la vila vella de Cardona en queda el nucli antic ple de carrerons i cases d'origen medieval, emmurallat. L'església de Sant Miquel de la vila es troba al mig del nucli antic. De la muntanya de Sal, avui, es poden visitar la Vall salina i la Minilla, una galeria de més 270 m de combinacions de vetes de colors canviants. El Museu de la Sal Josep Arnau mostra una interessant col·lecció d'objectes i minerals. 

Pantà de Sant Ponç
En aquest recorregut topem amb l'embassament de Sant Ponç, un lloc ben bonic on refrescar-se, fer activitats aquàtiques, caminar i/o relaxar-se.

Sant Esteve d’Olius
Val la pena fer aquesta excursió des de Solsona per conèixer el conjunt romànic de Sant Esteve d’Olius.

Conserva un magnífic nucli antic, al qual s'accedeix pel portal del Pont, el pas principal de les antigues muralles. El portal del castell i el portal de Llobera completen els accessos tradicionals. La catedral de Santa Maria és ben a prop. Un altre edifici a destacar és el Palau Episcopal, seu del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. A l'oficina de turisme hi ha part del Museu del Ganivet i eines de Tall. Tot passejant pels carrers, et pots acostar a la torre de les Hores a la plaça de Sant Joan. I també visitar l'Ajuntament.

Santuari de la Mare de Déu del Miracle
És el lloc on, segons la tradició, es va aparèixer la Mare de Déu.

Torre de Vallferosa
S’hi arriba tot fent un passeig des de la carretera.

Torà
A la vila vella hi ha carrerons estrets i antics portals, com ara el portal de l’Ofrera. També cal destacar la font i la casa de la vila, a més d’un antic forn. El monument més destacat és l’antic convent de Sant Antoni de Pàdua.
El santuari de Santa Maria de l’Aguda s’alça sobre un serrat. A prop, el monestir benedictí de Cellers.


Si vols ampliar la informació escolta el programa de ràdio