24.9.20

Montserrat i l'Anoia

La muntanya de Montserrat és una de les més extraordinàries i distintives de Catalunya per això, aquest recorregut transcorre entre Montserrat i l'Anoia. D'on també coneixerem poblacions com Òdena, Igualada o Capellades.



Les coves de Collbató
Les coves del salnitre de Collbató es troben a la falda de Montserrat. El recorregut pel seu interior (uns 500 m) dura al voltant d'una hora. S'hi poden contemplar estalagmites i estalactites. Des del mirador de l'entrada de les coves es pot admirar una magnífica vista, i al costat hi ha el camí que porta cap al monestir de Montserrat, en un recorregut de dues hores.

Una de les zones més emblemàtiques de Catalunya. I un espai amb moltes rutes de senderisme, el pic de Sant Jeroni és el punt més alt de la serralada.

MEL I MATÓ


La muntanya acull un monestir benedictí i, La Moreneta que es troba al cambril de la Mare de Déu. El més destacat dels edificis és la basílica i les restes de l'antic claustre gòtic. La resta d'edificacions serveixen d'hostatgeria per a persones que practiquin el seu pelegrinatge o facin una visita. L'escolania és una de les formacions corals infantils més antigues d'Europa. A la plaça del monestir hi ha el Museu de Montserrat

És molt recomanable agafar el funicular cap a la Santa Cova. Aquesta és una de les excursions típiques del santuari. 
Una altra excursió agradable és la que surt des de l'estació del funicular de Sant Joan, on hi ha un mirador que ofereix unes bones vistes. Des de l'estació també surt el camí cap a Sant Jeroni, una altra excursió que val la pena sobretot per les seves vistes. 
Des del monestir es poden fer diverses excursions, entre les quals destaca la que va cap a l'ermita de Sant Miquel amb unes vistes impressionants. 

A 4 km del monestir, hi ha l'església romànica de Santa Cecília. A l'encreuament amb la carretera que va cap al coll del Bruc, cal fer una parada en el mirador.

ESCOLANIA DE MONTSERRAT


Òdena
Val la pena fer una aturada i passejar pels carrers d'Òdena i, veure les restes d'un castell amb una torre de planta poligonal, l'església romànica de Sant Bernabé, i l'església de Sant Miquel.


Sant Martí de Tous
És una petita població envoltada per camps vermellosos. El poble, situat damunt d'un turó, està presidit pel castell de Tous, de propietat particular. Al seu costat hi ha l'església de Sant Martí, amb una creu de terme gòtica al davant.

Igualada
Arribant per la carretera des de Sant Martí de Tous, a l'esquerra, s'entreveu la Llar del Sant Crist.
La capital de l'Anoia acull el museu comarcal. La passejada pels carrers estrets que condueixen a la plaça Major és molt agradable. Al costat de la plaça hi ha l'església renaixentista de Santa Maria.

Tossa de Montbui
Al cim hi ha un conjunt monumental. L'església de Santa Maria de la Tossa de Montbui n'és l'edifici més notable. Al costat es troben les restes del castell i una masia amb servei de bar. A un extrem de l'aparcament hi ha el mirador amb vista a la conca d'Òdena.


El castell de Santa Maria de Miralles
Les restes del castell i de l'ermita romànica estan situades al capdamunt d'un petit turó. S'ha de dir que, les restes arquitectòniques són poc interessants però la panoràmica dels camps de l'Anoia i la serra de Miralles són impressionants.

Castell de Claramunt
Per arribar al castell cal pujar durant 15 minuts a peu per un camí costerut. Per entrar s'ha de pagar, de manera que assegureu-vos que està obert. Des del capdamunt del castell es veu la ciutat d'Igualada.

Capellades
La bassa, una font natural de la població, ha estat al llarg de la història ben important per a la població. Al seu costat, es troba el Museudel Molí Paperer, situat al Molí de la Vila, i lloc on es conserven les tradicions de Capellades. Des del mateix museu surten les vistes cap al jaciment arqueològic Abric Romaní.
La visita a la vila es pot completar passejant pel camí que voreja el riu. Del nucli del poble, cal visitar l'església i, la Casa Bas.

Si vols ampliar la informació escolta el programa de ràdio