24.9.20

Reus i el Priorat

La ruta que transcorre per Reus i el Priorat té molts al·licients: el modernisme de Reus, les ruïnes de la cartoixa d'Escaladei, el poble de Siurana situat al cim d'un turó i últim reducte de l'islamisme a Catalunya, i la Mussara, des d'on es gaudeix d'unes espectaculars vistes de les comarques meridionals.

Reus
Reus

De la capital de comarca del Baix Camp, tenim fills il·lustres com Antoni Gaudí, Marià Fortuny, Joan Prim i Gabriel Ferrater. 
Es pot contemplar i visitar bona part del llegat modernista de la ciutat en un passeig pel nucli urbà: la casa Navàs, Institut Pere Mata – a 2 km del centre de la ciutat-, laboratoris Serra i la casa Quadrada. Altres llocs d'interès són l'església de Sant Pere, la plaça de Prim i el Palau Bofarull. La ciutat també té el Museu Comarcal Salvador Vilaseca, el Centre de Lectura i els teatres Bartrina i Fortuny
Als afores de Reus es troba el barri Gaudí

Castell d'Escornalbou
Es troba a 5 km de la població de Riudecanyes, sobre el tossal de Santa Bàrbara. Els elements més notables del conjunt són l'església i les restes de la sala capitular i del claustre. L'ermita de Santa Bàrbara situada al cim del tossal, ofereix unes bones vistes del camp de Tarragona. 


Falset
És la capital del Priorat, comarca coneguda per la seva tradició vinícola. A Falset es pot veure l'antic castell. També en destaca el celler de la cooperativa vinícola i el Museu de Falset i Comarca.

Cartoixa d'Escaladei 
Les ruïnes de Santa Maria d'Escaladei són al vessant meridional del Montsant, prop del nucli anomenat la Conreria d'Escaladei, al terme municipal de la Morera de Montsant. Dels elements que encara es conserven cal remarcar les restes de Santa Maria, el refectori i la gran portalada neoclàssica d'accés al recinte. 

Siurana
El poble encimbellat a 737 m d'altura sobre un penya-segat de roca calcària, ofereix una magnífica vista del pantà de Siurana i les seves contrades. La població de Siurana de Prades és presidida per les ruïnes del darrer castell àrab de Catalunya, conquerit per Ramon Berenguer IV. Depèn de l'afluència de visitants, pràcticament, aquest és el punt més proper al poble per aparcar, ja que l'accés no es pot fer amb vehicle.
Els carrers tenen un encant especial, i l'església té la particularitat de què l'entrada principal és al lateral. 

La població és coneguda per diverses llegendes: una d'elles té la localització al Salt de la Reina Mora
Si ens ve de gust fer una mica de senderisme, podem anar fins a La Trona, un penyal que ofereix bones vistes, sobretot al capvespre. 
Siurana és una població ben coneguda per les persones que els hi agrada escalar. 

Cornudella de Montsant, Albarca, Ulldemolins
La primera població se situa al costat del pantà de Siurana, punt de partida de nombroses excursions. Entre elles cal destacar la que va a la Cova Santa. Albarca és una petita població agregada a Cornudella de Montsant, des d'on es pot descobrir l'entorn natural. 
Ulldemolins també et convida a fer un tomb. Una ruta recomanable és la que visita les ermites de Santa Magdalena, Sant Antoni i Sant Bartomeu

Prades
També coneguda com la vila vermella, pels colors de les pedres dels seus edificis més antics. Es pot passejar per la plaça Major, al centre del poble, on hi ha una font renaixentista. També es pot visitar l'església parroquial de Santa Maria. 

Des d'aquesta població es poden fer excursions per la serralada de Prades. A pocs quilòmetres del nucli hi ha l'ermita de la Mare de Déu de l'Abellera. També, relativament a la vora de Prades, hi ha el tossal de la Baltasana (1.201 m), el punt més alt de la comarca del Baix Camp. 

La Mussara
Per la carretera que va de Prades a la Mussara, es passa pel costat de l'anomenat Mas dels Frares. El poble de la Mussara, avui deshabitat, només es conserven ruïnes. Però el principal atractiu són unes cingleres des de les quals es conserva unes bones vistes de la comarca del Baix Camp.

Si vols ampliar la informació escolta el programa de ràdio